Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk polis ingrep mot 75 ”svenska nynazister”

Utan tillstånd. Svenskarna från NMR hade inte föranmält sin demonstration. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Dansk polis satte de svenska demonstranterna på ett tåg.Foto: DANSKA POLISEN

Upp mot 75 personer från Nordiska motståndsrörelsen ska på lördagen ha omringats av polis i Köpenhamn, enligt danska TV2. En av dem greps och ytterligare en ska identifieras och gripas.

– De spände musklerna och några av dem var maskerade, säger Tommy Laursen vid Köpenhamnspolisen till TV2.dk.

Maskerade och med sina gröna fanor befann sig upp mot 75 personer från NMR på gatorna i Köpenhamn på lördagen. Enligt danska medier befann de sig på Kultorvet.

– De var i Köpenhamn för att dela ut flygblad, säger Tommy Laursen till TV2.

Enligt polisen rör det som om en demonstration utan tillstånd.

– Vi har konstaterat cirka 70–75 svenska nynazister, som har valt att demonstrera i Köpenhamn i dag, säger Tommy Laursen till Ekstrabladet.

Oroligt och stökigt

Närvaron från NMR skedde i samband med att det över hela Danmark under dagen pågått demonstrationer. Tusentals föräldrar demonstrerar för att få fler pedagoger till skolorna.

– De spände musklerna och några av dem maskerade sig, men ingen av stötte samman med demonstranterna (för fler pedagoger), säger Tommy Laursen. 

Enligt danska medier ska det stundtals ha varit oroligt på platsen – danskar ska ha skrikit ”nazistsvin” mot NMR-medlemmarna. Skriken ska också ha besvarats.

Men NMR:s närvaro ska inte ha brutit ut i något bråk. 

– Även om det skreks en del var det bara mot polisen, säger Tommy Laursen. 

Svensk greps

En av svenskarna ska enligt tidningen BT ha gripits för att han bar skyddsväst – vilket inte är lagligt i Danmark.

En annan efterspanas för att han slagit en polis.

– Honom ska vi hitta när vi tittar på videobilderna från demonstrationen, säger Tommy Laursen.

Polisen har, på grund av NMR:s närvaro, varit på plats för att se till att allt går lugnt till.

Polisen höll sig kring personerna som delade ut flygblad och följde grupperingen bort till Østerport Station för att sätta dem på ett tåg. 

Vid 15.30 klev svenskarna ombord på ett S-tåg västerut. Det finns en uppgift om att gruppen ska ha stigit av vid Kildedal station, några mil utanför Köpenhamn.