Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nioåring fick vänta på utredning i sju månader

Dagens toppnyheter – inrikes
Foto: TOMAS LEPRINCE

Daniels nioåriga son fick vänta på remiss till en psykiatrisk undersökning i sju månader trots att han hade självskadetankar. 

Han är dessutom långt från ensam visar Kvällspostens sammanställning.   

– Jag vänder mig emot att de som är svagast måste slåss mest för att få hjälp, säger Daniel.  

Barn och ungdomar som mår dåligt ska få komma på ett första besök hos psykiatrin inom 30 dagar och därefter erbjudas utredning eller behandling inom ytterligare 30 dagar. Det är målsättningen. Men verkligheten ser annorlunda ut. 

Redan i höstas kritiserades Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) i Helsingborg av inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att unga patienter fick vänta orimligt länge och att det fanns risk för ”allvarlig vårdskada”.

Och nu har Ivo på nytt klandrat verksamheten. 

Denna gång efter att en nioårig pojke fått vänta sju månader på remiss till en fördjupad neuropsykiatrisk undersökning under 2019. 

I beslutet går det att läsa: 

”Det är en brist att planerad behandling av patientens symtom inte kom i gång och att patienten fick vänta i sju månader innan remiss utfärdades till annan vårdgivare för utredning.” 

”Människoliv vi pratar om”

Det var under hösten 2018 situationen blev akut för Daniels nioåriga son. Pappan beskriver hur sonen fick allt fler och svårare utbrott som även ledde till att han skadade sig själv och folk i hans närhet. Samtidigt såg sonens nya lågstadielärare tydliga tecken på diagnoser och rekommenderade familjen att göra en utredning.  

Den skånska familjen kontaktade Bup och blev inkallade på samtal där det fattades beslut om att han skulle genomgå en psykiatrisk undersökning. Familjen fick också besked om att han skulle prioriteras. 

Men sonen fick inte någon mer tid. 

Till slut ställde familjen krav på Bup att de skulle få remiss till något annat företag var som helst i landet som kunde göra en utredning. 

Dröjde över sju månader

De skickades till ett företag i Stockholm – men då hade det gått mer än sju månader. 

– Det är skönt att Ivo säger att det är helt felaktigt. Vi har inget emot någon på Bup utan de har varit hur bra som helst men det är någonting i organisationen som inte fungerar. Det ska inte behöva gå så långt. Det är människoliv vi pratar om, säger Daniel. 

– Jag vänder mig emot att de som är svagast måste slåss mest för att få hjälp. Nu hade vi möjligheten att ta kampen, vi är två som jobbar heltid och tjänar bra men om man varit ensamstående och inte haft jobb hade det varit omöjligt.

Utredningen visade att Daniel son har två diagnoser, ADD och intellektuell funktionsnedsättning. 

– Det är förstås tungt att han har två diagnoser men det är ändå en lättnad att vi inte har gjort fel. Hans mamma har anat det sedan han var två år. Nu får han också medicin som hjälper en hel del och så får han mer hjälp i skolan. 

”Alldeles förfärligt” 

Problemet med för långa väntetider för barn- och ungdomspsykiatrin är stort i hela landet. Enligt Kvällspostens granskning hade 32 procent av patienterna som kom på ett första besök under februari väntat mer än 30 dagar. 43 procent som inledde behandling eller utredning hade fått vänta mer än 30 dagar. 

Lena Fahlén är verksamhetschef på Bup i Helsingborg, där man under februari endast kunde erbjuda ett första besök i tid för 26 procent av patienterna. Ingen utredning eller behandling inleddes i tid.  

Hon vill inte kommentera något enskilt ärende men säger att det är ”alldeles förfärligt” att någon får vänta i sju månader. 

– Läget är fortfarande långt ifrån bra, och vi har ännu en bit kvar tills vi kan vara nöjda med hur verksamheten fungerar. Samtidigt blir situationen stadigt bättre och bättre, svarar hon.  

– Min förhoppning är att den satsning vi gjort på rutinförbättringar, personalens arbetsmiljö och rekryteringar så snart som möjligt ska märkas ännu tydligare på väntetiderna. Jag känner mig hoppfull eftersom vi redan nu ser att väntelistorna kortas snabbare än tidigare.

 

 

Så stor andel unga fick vård i tid på Bup i Sydsverige under februari

Målsättningen är att patienten ska få ett första besök inom 30 dagar och därefter en åtgärd eller behandling inom ytterligare 30 dagar. 

Siffrorna visar hur stor andel av de patienter som fick vård under februari – inom tidsramen. 

 

Snittet i hela Sverige: 

Första besök inom 30 dagar: 68 procent

Utredning eller åtgärd inom ytterligare 30 dagar: 57 procent 

 

Blekinge 67/20

Bup Familjeverksamhet, Karlshamn: 65/40 

Bup Karlskorna/Ronneby: 68/67

Habiliteringskliniken, Blekingesjukhuset: 0 (utredning inom 30 dagar)

 

Halland 19/36

Bup Falkenberg 50/50

Bup Halmstad 17/38

Bup Kungsbacka 15/29

Bup Varberg 6/60

Ätstörningsenheten norra Halland 0/0

Ätstörningsenheten, södra Halland 100/0 

 

Kalmar 59/67

Länssjukhuset i Kalmar 33/67

Länssjukhuset i Kalmar (AnorexiBulemiCenter) för Barn och unga 100/0

Oskarshamns sjukhus 38/100

Västerviks sjukhus 86/50 

Västerviks sjukhus (AnorexiBulemiCenter) för vuxna 100/0

Västerviks sjukhus - Vimmerby 0/0

 

Kronoberg 90/0 

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, Växjö/Ljungby 90/0

 

Skåne 78/65

Psykiatri Skåne Eslöv 100/100

Psykiatri Skåne Helsingborg 26/0

Psykiatri Skåne Hässleholm 89/0

Psykiatri Skåne Kristianstad 97/0

Psykiatri Skåne Landskrona 93/13

Psykiatri Skåne Lund 100/100

Psykiatri Skåne Malmö 47/0

Psykiatri Skåne Trelleborg 77/0

Psykiatri Skåne Ystad 88/80

Psykiatri Skåne Ängelholm 100/0