Foto: Christer Järeslätt
 Foto: Christer Järeslätt

Nio bomber - men ingen gripen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Restauranger, nöjesställen och butiker. Någonstans finns något som gör dem till gryningsbombarnas motiv.
Nu misstänker polisen att samma personer kan ligga bakom ett tiotal mystiska sprängningar de senaste åren.
Det handlar om mycket kraftiga sprängladdningar i samtliga fall, säger Göran Bilberg, informatör hos Malmöpolisen.
Tidigt i går morse detonerade en sprängladdning som placerats utanför videobutiken Hemmakväll på Linnégatan i Limhamn.
Larmet om den mycket kraftiga explosionen kom 03.55 och väckte flera oroliga grannar. Butikens fönster krossades och förstörelsen blev omfattande. Flera lägenheter skadades också.
Även de tidigare bombdåden mot butiker och nöjesställen har inträffat efter midnatt och i de tidiga morgontimmarna.
- I några fall har man sett någon mörkklädd person lämna platsen snabbt på moped eller motorcykel, säger Göran Billberg.
Polisens teori är att det handlar om en grupp välorganiserade gärningsmän som utför dåden ihop.

Tror på en grupp

– Man ska förvara de här grejerna och man ska kunna köra omkring och ta sig till och från platserna. Det klarar man knappast ensam, det kräver en hel del, säger Göran Billberg.
Efter dådet i våras mot restaurang Gökboet på Lilla Torg har länskriminalen i Skåne tillsatt en särskild grupp av rutinerade utredare som jobbar med sprängdåden i Malmö. De analyserar och jämför fallen för att få fram likheter och bevis som ska kunna ringa in de som ligger bakom bomberna. Nu har de fått ännu ett fall.
Hittills har ingen människa kommit till allvarlig skada i sprängattentaten. En man som råkade befinna sig i närheten när det smällde vid Gökboet fick splitterskador i ett ben
– Men det känns inte bra. Det innebär ju allvarliga hot och det bekymrar oss mycket, säger Göran Billberg.
Språngdådet i Limhamn rubriceras liksom de tidigare fallen som allmänfarlig ödeläggelse.
Annette Fröstberg
Annette Fröstberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag