Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Undersökning: Att amma på kafé är OK

I omgångar har det gjorts aktioner för amning i det offentliga rummet, som här i Göteborg för några år sedan då ett antal mammor samlades för att amma sina barn på ett kafé.Foto: JONAS TOBIN
Marie Köhler, barnhälsoöverläkare i Region Skåne.Foto: Region Skåne

Allt färre ammar sina barn. Siffrorna oroar läkarna.

– Vi har länge sett att amningstalen sjunker, både i Skåne och i resten av landet, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare.

Samtidigt har få problem med att kvinnor ammar på offentliga platser. Nio av tio tycker det kan ske överallt.

Nästan sextusen skåningar har blivit ombedda att svara på frågor vad de tycker om amning.

Bakom står Kunskapscentrum kvinnohälsa och Kunskapscentrum barnhälsovård inom Region Skåne.

Och orsaken till den breda undersökningen är det faktum att antalet kvinnor som ammar sina barn sjunker.

Siffrorna oroar läkarna eftersom man sedan länge vet att både barnen och mammorna mår bra av amningen.

Tycker ofta olika

I undersökningen har ett tvärsnitt av invånarna, både män och kvinnor, bland annat fått ge sin syn på vad de tycker om amning i det offentliga rummet.

Det hela har ofta beskrivits som en vattendelare i samhället, där grupperingar antingen varit för eller emot.

I den här undersökningen anser dock nio av tio att mammorna ska få amma sina barn i princip var som helst.

Samtidigt anser fyra av tio att amning på offentlig plats bör ske diskret och tre av tio kände sig mer bekväma med att se barn flaskmatas jämfört med att se barn ammas.

Undersökningen visar vidare att många har dåliga kunskaper om amningen fördelar. Bland annat känner endast tre av tio till att amning kan skydda mot bröstcancer, den vanligaste cancerformen för kvinnor.

Fyra av tio uppger att de känner till att amning kan minska risken för barnfetma.

15 procent helammade

I Skåne helammades 15 procent av barnen födda 2017 i sex månader och nästan vart femte barn ammades inte alls vid fyra veckors ålder.

– Vi har länge sett att amningstalen i Skåne, liksom i övriga Sverige, sjunker. För att veta vilka insatser som krävs måste vi bättre förstå de bakomliggande faktorer som kan påverka amning, säger Marie Köhler, barnhälsoöverläkare.

Undersökningen ingår som en del i arbetet med att ta fram en regional amningsstrategi för Skåne.

– Att höja medvetenheten om sambandet mellan amning och hälsa är angeläget. Man har rätt att få information om det som rör och påverkar ens hälsa. En ökad medvetenhet om amningens hälsoeffekter i befolkningen kan främja ett ökat stöd för de som vill och kan amma, säger Anna Kjellbom, allmänläkare och folkhälsovetare på Kunskapscentrum kvinnohälsa.

Unik undersökning

Hon betonar också vikten av ett fortsatt amningsvänligt samhällsklimat i Skåne och övriga landet.

Hela sju av tio instämmer i att vården bör arbeta mer med amning och åtta av tio anser att samhället bör fördela mer resurser till att främja amning eftersom det är mer fördelaktigt för miljön.

Undersökningen är unik i sitt slag och har uppmärksammats internationellt. I november ska resultatet presenteras för en WHO-ledd arbetsgrupp.

Region Skåne har beslutat att ta fram en regional amningsstrategi med uppgift att försöka vända de negativa amningstalen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!