Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nils Karlsson, MP, lämnar posten som kommunalråd

MP-politikern Nils Karlsson i Malmö lämnar posten som kommunalråd efter valet.

Det spelar in att han och hans familj hotats.

– Men det här är ju inte konstruktiv kritik på något sätt. Det tär och tröttar att hela tiden få höra att någon borde mörda ens fru, säger han till Sydsvenskan.

Han kan tänka sig att sitta i kommunfullmäktige även nästa period, men vill inte väljas om till kommunalråd.

Nils Karlsson är ett av de tyngsta MP-namnen i Malmö. Nu säger han till Sydsvenskans Elin Fjellman att han inte kommer att fortsätta som kommunalråd.

– Folk som ringer och säger att "jag hoppas att dina barn blir dödade av somalier" eller mejl om liknande. ”Hoppas de skjuter raketer på er nästa gång istället för på Möllevångstorget”. Någon som hört av sig har faktiskt hotat och sagt: ”Jag ska hänga dig”. Eller att någon skriver: ”Hoppas de kulturberikar dig och din familj med vapen nästa gång, Karlsson”, säger han till Sydsvenskan.

Nils Karlsson: "Är inte konstruktiv kritik"

Han inser att han har makt och att det hör till rollen att kritiseras.

Men hoten och de hatiska påhoppen är något annat, anser han.

– Men det här är ju inte konstruktiv kritik på något sätt. Det tär och tröttar att hela tiden få höra att någon borde mörda ens fru, säger Nils Karlsson till Sydsvenskan.

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida, är överraskad över beslutet. (Se artikel nedan.)Foto: NORA LOREK

Samtidigt är han nöjd med vad han uppnått, vilket också bidrar till beslutet att ta ett steg tillbaka.

– Vi har tagit en offensiv plan för att stärka barnrättsarbetet i Malmö. Jag har lyckats lyfta frågorna om hedersvåld och hedersförtryck från mörkaste källaren upp till den politiska agendan. Och vi har klubbat det som lite osexigt kallas "kommuncentralt kontaktcenter" som jag tycker är en av de största demokratisatsningarna i Malmö på väldigt länge, säger han i Sydsvenskan.

Kvällsposten kommenterar

Csaba Bene Perlenberg, Kvällspostens fristående kolumnist på ledarsidan, är överraskad över Karlssons besked.

– Nils Karlsson har varit Malmös näst mest kända och profilerade politiker efter Katrin Stjernfeldt Jammeh, säger han.

 

Vad kommer Nils Karlsson att bli ihågkommen för?

– Framförallt en stor närvaro på sociala medier, inte minst på Twitter. Inte sällan har han haft både humor och stuckit ut hakan i olika frågor. Han har också vågat vara bitvis ironisk mot sitt eget partis regeringsmedverkan, vilket har varit uppfriskande.

 

Han säger att hot mot honom själv och familjen spelar in, hur ser du på det?

– Förra året kände ett skånskt socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup sig nödgad att lämna uppdraget i förtid efter att hans bil sprängts på hans egen uppfart. Han anförde sin egen och sina barns säkerhet som anledning till sin avgång. Nu menar även Nils Karlsson att det är en del av motiveringen att han inte ställer upp för omval. Det är djupt obehagligt och helt oacceptabelt att demokratiska representanter hotas och påverkas.

 

Vad ska Miljöpartiet göra nu?

– Kanske göra Timbuktu till kommunalråd? Han har ju uttryckt intresse för att bli riksdagsledamot och var för några år sedan med i en antirasistisk arbetsgrupp för MP samt har varit förakt i Almedalen åt Åsa Romson. Det hade varit en kupp.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!