Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nikki, 14, är cancersjuk – nu startar familjen en insamling

Fjortonåriga Nikki Katayama Nilssons cancerbesked kom som en chock för henne och familjen. Foto: Privat

Fjortonåriga Nikki Katayama Nilssons cancerbesked kom som en chock för familjen. 

I över ett år har de kämpat med sjukvården och för att deras dotter ska bli frisk. Nu startar familjen en insamling för att ha råd med en utlandsoperation.

– Vi är i en situation som vi önskade att ingen skulle behöva vara i, säger pappan Kenneth Nilsson. 

Femtonåriga Nikki Katayama Nilsson var som vilken annan tonårstjej som helst. Pappa Kenneth Nilsson beskriver henne som en snäll och konstnärlig tjej.

Men att sysselsätta sig med kreativa saker har för Nikki Katayama Nilsson numera blivit svårt.

På sommarlovet 2016 drabbades Nikki Katayama Nilsson och hennes familj av ett chockbesked. 

Hon hade diagnosticerats med DIPG (Diffust Pons Gliom), en aggressiv tumör som sitter i hjärnan och som inte går att bota. En sjukdom som drabbar omkring fem till tio barn varje år. 

– Hon skulle njuta av sitt sommarlov men plötsligt en dag blev hon sjuk och började må jättedåligt. Vi trodde det var något med magen. Det visade sig vara en hjärntumör, säger Kenneth Nilsson. 

I dag är Nikki Katayama Nilsson förlamad från höften och neråt. Hon är ständigt trött och ligger i sängen hela dagen. I vardagsrummet hemma hos familjen har soffan ersatts av sjuksängen, rullstolen tar plats i stället för fåtöljen och på matbordet står mediciner uppradade. Hemmet har blivit en sjuksal. 

I dag är Nikki Katayama Nilsson förlamad från höften och neråt. Hon är ständigt trött och ligger i sängen hela dagen.Foto: Privat

Komplikationer uppstod

Nikki Katayama Nilsson hade fått en hjärntumör på ett område som inte kunde opereras. Familjen fick beskedet att det inte fanns mycket som kunde göras för att rädda henne. 

Men de komplikationer som uppstod under Nikki Katayamas Nilssons första röntgenbilder visade sig vara oklara. Några månader senare, när röntgenbilderna var tydligare, kunde man se att tumören hade spridit sig till ryggen. 

Familjen vet inte om tumören, som nu hade spridit sig till ryggen fanns där tidigare eller spred sig senare. 

– Vi vet inte om det hade funnits då, för då hade det funnits en chans att stråla där med en gång och troligtvis få bort det, säger Kenneth Nilsson. 

Nikkis kamp är tuff för familjen och de gör allt för att hon ska bli frisk.Foto: Privat

Startar insamling för operation

Det kan finnas alternativa behandlingar men då måste familjen åka till England där en ny metod har tagits fram. Operationen heter CED (Convection Enhanced Delivery). I Sverige har den ännu inte använts eftersom det kirurgiska ingreppet som krävs innebär en stor risk för barnet. Hjärnstammen styr hjärtslag och andning och en blödning skulle innebära en risk för att barnet dör under operationen. 

En sådan operation kostar 68 000 pund (motsvarande cirka 760 000 kronor) och familjen saknar ekonomiska medel för att kunna finansiera en sådan behandling. Därför har de nu startat en grupp för sin dotter på Facebook under namnet "Nikki's cancer fight" och dessutom en insamling på hemsidan Youcaring. Där hittar man hennes insamling genom att söka på Nikki Katayama Nilsson.

– Vi hoppas på att kunna få hjälp nu, säger Kenneth Nilsson.