Nicole Pike och föräldrarna Patrik Freij och Ann Pike. Foto: Kanal 5Nicole Pike och föräldrarna Patrik Freij och Ann Pike. Foto: Kanal 5
Nicole Pike och föräldrarna Patrik Freij och Ann Pike. Foto: Kanal 5
"Det gick rakt in i hjärtat", säger programledaren Sofia Wistam i tv-programmet. Foto: Kanal 5"Det gick rakt in i hjärtat", säger programledaren Sofia Wistam i tv-programmet. Foto: Kanal 5
"Det gick rakt in i hjärtat", säger programledaren Sofia Wistam i tv-programmet. Foto: Kanal 5
Nicole Pike svävade länge mellan liv och död efter den svåra olyckan. Foto: PrivatNicole Pike svävade länge mellan liv och död efter den svåra olyckan. Foto: Privat
Nicole Pike svävade länge mellan liv och död efter den svåra olyckan. Foto: Privat
Nicole Pike innan olyckan som gjorde henne förlamad. Foto: PrivatNicole Pike innan olyckan som gjorde henne förlamad. Foto: Privat
Nicole Pike innan olyckan som gjorde henne förlamad. Foto: Privat

Nicole skadades för livet i svåra olyckan

Publicerad

Nicole Pike, 20, överlevde en svår trafikolycka, men skadades för livet.

För Nicoles familj har tiden efter olyckan varit en kamp - en kamp för att hon ska kunna återgå till ett så normalt liv som möjligt nära sin familj och en kamp mot myndigheter som vill placera Nicole på ett kommunalt boende.

Nu har tv-programmet Sofias änglar tagit sig an Nicoles fall.

– Det gick rakt in i hjärtat, säger programledaren Sofia Wistam i tv-programmet.

Det var i september 2014 som liver förändrades för familjen i Mörarp. Nicole och hennes mamma Ann Pike hade just ätit lunch när Nicole ringde och berättade att hon hade fått problem med bilen. Nu stod hon stilla, berättade hon, mitt på motorvägen.

– Vi sa "Ta det lugnt lilla hjärtat, det är ingen fara. Håll dig undan från vägen bara", berättar mamma Ann i tv-programmet Sofias änglar.

När Nicole stod och väntade på bärgning rammades hennes bil av en lastbil, vars chaufför hade somnat vid ratten. Nicole slungades 30 meter från vägen.

Svåra hjärnskador

Nicole Pike fick mycket allvarliga skador och när hon under de första veckorna efter olyckan vårdades i Lund misstänkte läkarna att hon var hjärndöd.

– Men det vägrade jag tro på. Jag såg de där små sakerna, har pappa Patrik Freij tidigare berättat för Kvällsposten.

Den första tiden genomgick Nicole över tio operationer under nästan lika många dagar. Men hon överlevde och efter flera månader kunde hon skrivas in på Orupsjukhuset i Höör för att påbörja rehabilitering för sina svåra hjärnskador.

Nicoles svåra hjärnskada gör att hon behöver assistans dygnet runt. Hon kan inte styra sina kroppsfunktioner och kan bara kommunicera med ögonen och med ansiktsintryck.

För Nicole, och för hennes familj, hade kampen för att komma tillbaka till ett drägligt liv börjat.

För familjen har det handlat om en kamp för att Nicole ska få vård nära sina föräldrar i stället för det kommunala boende som myndigheterna vill placera henne på. Föräldrarna har tidigare berättat för Kvällsposten om den tidvis hopplöse kampen för att få ekonomiskt stöd för att handikappanpassa bostaden.

Utvägen blev ett topplån för att själva bekosta byggandet av ett nytt handikappanpassat hus till dottern hemma på gården.

– Det ska vara en plats där hon ska kunna flytta in och bo kvar resten av livet. Så nära oss som möjligt.

Pengarna tog slut

Familjen började bygga huset under förra våren, men framemot sommaren tog både pengarna och orken slut.

– Vi kastade oss i väg. Man tänker inte med hjärnan, man tänker med hjärtat. Hon ska få bo hemma, hon ska få bo nära oss. Hon ska inte in på ett hem, säger Nicoles mamma Ann i tv-programmet.

I programmet, som sänds i Kanal 5 på måndag, tar sig Sofia Wistam och medhjälparna Mattias Särnholm och Johnnie Krigström an fallet.

Mötet med familjen blev känslosamt för Sofia Wistam.

– När jag möte den här familjen så kunde jag inte låta bli, tårarna bara sprutade. Det gick rakt in i hjärtat. Man får verkligen bevis för att livet är en sekund från att förändras totalt, säger hon i programmet.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag