Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

New York Times tips:
Res till Skåne 2016

<p>Daniel Berlins krog i Tomelilla hyllas för egenodlade råvaror.</p>Foto: Christian Örnberg
Foto: Christian Örnberg
<p>Det är roligt att Skåne uppmärksammas matmässigt och det känns kul att nämnas i samma sammanhang som restauranger vi själva verkligen gillar. Vi är glada, och hoppas att så många som möjligt kommer hit, säger Martin Sjöstrand som driver Hörte brygga, som nämns i New York Times artikel.</p>Foto: Oscar Wetterstrand
<p>Talldungens gårdshotell i Brösarp listas av New York Times som en av anledningarna att besöka det heta resmålet Skåne.</p>Foto: Magnus Högfeldt

Skåne äger! I alla fall om du frågar tidningen New York Times, som listar den svenska södern som ett av världens topp tio resmål just nu.

Framförallt hyllas de småskaliga krögarna och den magnifika matkulturen på landsbygden.

– Jag tror många av oss är passionsdrivna och det gör avtryck, säger Martin Sjöstrand som driver omnämnda Hörte brygga.

Nu är det över Öresundsbron man ska ta sig om man är en gastronomisk kicksökare, enligt tidningen New York Times, som tycker att Skåne är den nionde mest intressanta området på jorden just nu. Framför platser som den tropiska ön Guadeloupe eller historiska staden Hangzhou i Kina.

Mycket ekologiskt

Det är i en artikel som radar upp 52 platser att besöka 2016 som Skåne blir så vänligt omfamnat. I motiveringen lyfter man fram metropolen Malmö som en spännande matstad med restauranger som Bastard och nyöppnade Bord 13. Men framför allt är det kreativiteten på den skånska landsbygden som hyllas. Här nämns ekologiska odlingar och egen snustillverkning, såväl som krogar som Talldungen, kombinerad restaurang, bageri och familjeägt hotell i Brösarp och Hörte Brygga.

– Det är roligt att Skåne uppmärksammas matmässigt och det känns kul att nämnas i samma sammanhang som restauranger vi själva verkligen gillar. Vi är glada, och hoppas att så många som möjligt kommer hit, säger Martin Sjöstrand som driver Hörte brygga, tillsammans med Emma Andersson.

Imponerad

Imponerar mest på New York Times gör Daniel Berlin Krog i Tomelilla, vars kök beskrivs som sofistikerat och i världsklass. Extra rosad blir stjärnkrögaren Daniel Berlin för att han själv odlar mycket av det han serverar på tallriken.

Högst upp i toppen av listan ligger Mexiko city, följt av franska Bordeaux och Malta. Vår danska granne Århus kvalar in på trettonde plats över intressanta resmål 2016.