Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Netflix-film om Peter Madsen väcker ilska

Peter Madsen dömdes 2018 till livstids fängelse för mordet på Kim Wall.Foto: IDA GULDBAEK / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen lät bygga sin ubåt på egen hand. Hans liv har nu blivit film – som ifrågasätts av flera inblandade.Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Dokumentärfilmen ”Into the deep” som handlar om mördaren Peter Madsen har väckt stark ilska redan innan den släppts på Netflix. 

En av de medverkande i filmen känner sig utnyttjad och skriver på Twitter att hon figurerar i filmen mot sin vilja.

När filmen nyligen förhandsvisades för en amerikansk publik ska många ha chockats av berättelsen. 

Mordet på Kim Wall berörde miljoner människor runtom i världen. 

Det behövdes inte heller någon kvalificerad gissning för att räkna ut att det efteråt skulle dyka upp en eller flera filmer med koppling till det brutala mordet i Peter Madsens ubåt.

– Ett mordfall där man letar efter en ubåt – och där man har en gärningsman innan man hittar ett lik – är av sakens natur en spektakulär historia, konstaterade polischefen Jens Møller Jensen i något skede.

Den australiska regissören Emma Sullivan följde Peter Madsen i elva månader före det uppmärksammade mordet.

Vid det tillfället handlade intresset om Madsens liv som raketbyggare och amatörastronaut.

Det var i den här hallen Petar Madsen lät bygga både sina rymdfarkoster och ubåt.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Följde verksamheten

Åtskilliga meter film producerades i Madsens raketverkstad på Refshaleøen, bara ett par kilometer från Köpenhamns centrum.

I filmandet följde Emma Sullivan Peter Madsens workshop med unga praktikanter och byggandet av en rymdraket. Regissörens projekt bar inledningsvis namnet ”Rocket man” och skulle premiärvisats i danska Århus.

Men hela projektet stoppades efter mordet på Kim Wall.

I stället svängde Emma Sullivan om och bestämde sig för att göra en dokumentär om Madsen – och hans förvandling från amatörastronaut till brutal mördare. 

Filmen har producerats av strömningstjänsten Netflix och har regisserats av Sullivan, som själv bor i Danmark.

I filmen får man följa Madsens unga frivilliga medarbetare tiden före och även efter mordet på Kim Wall. 

Medieintresset vid rättegångarna i både tingsrätt och hovrätt var mycket stort.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP RITZAU SCANPIX

Blev förförda

Det finns till och med sekvenser från den 10 augusti 2017 – dagen då Kim Wall intervjuade Peter Madsen i hans ubåt och senare också mördades i fartyget.

Filmen fokuserar på de unga medarbetarna, som beskrivs bli förförda av Madsen, och som utvecklar sig till en slags personlighetskult.

Det hela uppges visa en skrämmande sida av Peter Madsen.

När filmen nyligen förhandsvisades för en amerikansk publik under Sundancefestivalen ska många i publiken ha chockats av berättelsen.

– Det var en tryckt stämning i biografen. Det var tydligt att folk levde sig mycket in i dramat, på samma sätt som man gjorde i Danmark, säger Niels Jakob Jørgensen, filmrecensent på filmmagasinet Ekko till danska TV2.

Samtidigt har flera av filmens deltagare efteråt gått till storms mot både filmen och regissören. Flera känner sig utnyttjade.

En av dem är Anja Olsen. Hon skrev på Twitter att hon figurerar i filmen mot sin vilja och att hon vid upprepade tillfällen sagt att hon inte vill vara med.

Polischefen Jens Møller Jensen ledde den framgångsrika polisutredningen.Foto: JENS CHRISTIAN

Tog inte hänsyn

Dessutom har filmfotografen Cam Matheson, som arbetade med filmen vid tiden för mordet, varit kritisk mot projektet både på sin hemsida och i intervjuer.

Fotografen anser bland annat att filmskaparna inte tagit tillräcklig hänsyn till de medverkandes mentala hälsa.

Sedan tidigare är det känt att det även produceras en miniserie i tv, skapad av danske manusförfattaren Tobias Lindholm och i samarbete med Kim Walls föräldrar och Jens Møller Jensen, polischefen i mordfallet.

Filmen har fått titeln ”Utredningen” och Kim Walls föräldrar spelas av Pernilla August och Rolf Lassgård. SVT har köpt visningsrätten i Sverige, men även brittiska BBC och tyska RTL satsar på serien.

Polischefen Jens Møller Jensen är huvudperson i serien. Men några bilder på Peter Madsen kommer inte att visas.

Madsen dömdes i september 2018 till livstids fängelse för mord.

TV: Vem är Peter Madsen?

Vem är Peter Madsen?