Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nekades ta med dyrbar violin ombord på bussen

Christian Svarfvar fick inte ta med en violin värd 35 miljoner på bussen.
Foto: Pär Olofsson/Pressbild/TT

En Stradivarius-violin från 1709, värd 35 miljoner, är något man bör hantera varsamt.

Men det tyckte inte personalen på SJ:s ersättningsbuss som vägrade låta konsertviolinisten Christian Svarfvar ta med den ombord.

– Inga undantag kan göras, säger SJ:s presschef.

Christian Svarfvar var på väg till en konsert vid en festival i Helsingborg när ersättningsbuss sattes in i stället för tåget. I dörren tog det tvärstopp.

– Jag fick inte ta med mig fiollådan in i bussen. "Det finns inte en chans", sade chauffören.

Personalen tyckte att han skulle lägga fiollådan i lastutrymmet, obevakad och bland väskor som kunde falla på den. Han försökte förklara hur gammal och ömtålig violinen är, men fick till svar att det skulle han ha tänkt på tidigare. Han ville inte säga hur mycket den är värd, men gjorde det ändå till slut.

– Chauffören sade "Det, eller ett människoliv, vad värderar du högst?"

Stradivarius-violinen verkar ha klarat resan bra

Christian Svarfvar försökte prata med andra i personalen, men fick samma svar av dem. Violinen skulle in i lastutrymmet om den skulle med. I valet mellan att ställa in konserten eller lämna ifrån sig violinen valde han till sist lastutrymmet. Han har kontrollerat den och den osäkra färden verkar ha gått bra, men han är skakad över hur han blivit bemött och bristen på flexibilitet.

– Det fanns flera lediga stolar, och jag hade kunnat ha den i knäet eller mellan benen. Jag har flugit med den hur många gånger som helst och det har aldrig varit några problem med att ha med den ombord. Jag tycker att det är skandal.

Inga undantag

SJ:s presschef Niclas Härenstam beklagar att Christian Svarfvar blev tvungen att förvara violinen i lastutrymmet. Han understryker att det i fall som dessa är bussreglerna som gäller – även om bussen ersätter ett tåg, där reglerna för instrument är generösare.

– Busschaufförens bedömning gäller här. Om det inte är säkert att ha föremålet vid en olycka är alternativet att man lägger det i bagageutrymmet. Det är en lag som är på det viset. Inga undantag kan göras då, säger han.

Niclas Härenstam säger att SJ måste ge tydligare information om att andra bagageregler gäller för ersättningsbussar.

– Vi tycker att det är tråkigt att han har haft en dålig upplevelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!