Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nekades socialbidrag – hotade skära halsen av slumpvisa offer

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

När mannen nekades socialbidrag blev han rasande och åkte hem till handläggaren och hotade henne.

Tidigare hade han hotat att skära halsen av ett slumpvisa offer på Malmös gator om han fick avslag.

Nu har mannen dömts, rapporterar Sydsvenskan.

– Att socialsekreterare blir uppsökta i hemmet händer extremt sällan, tack och lov. Det är väldigt allvarligt. Man ska vara fredad som privatperson, säger Sara Kleijsen Åhlander, avdelningschef på socialtjänsten i Malmö, till Sydsvenskan.

Mannen, som är i 25-årsåldern, nekades socialbidrag. Bara några timmar senare dök han upp utanför socialsekreterarens lägenhet och ringde på portklockan.

Mannen krävde då att socialsekreteraren skulle skriva under bidragsansökan. Istället larmade hon polis, som kunde gripa mannen.

Händelsen hade föregåtts av att mannen trakasserat socialsekreteraren i ett år. 

Enligt Sara Kleijsen Åhlander är det vanligt att socialsekreterare hotas av klienter, nästan varje socialsekreterare hotas på något sätt, tror hon.

– Det handlar ofta om avslag på ekonomiskt bistånd. Eller barnavårdsutredningar. Vi pratar ju om det som är allra viktigast för oss: försörjningen och våra barn. Går då saker emot en kan man bli förbannad, säger hon till Sydsvenskan.

Larm som skydd

Därför har man säkrat upp med ett skyddsnät: alla besöksrum på socialkontoren är utrustade med larm, socialsekreterare kan utrustas med personliga larm i hemmet och möjligheten att engagera en privat säkerhetsfirma finns.

Mannen som nu döms menar att han inte hade för avsikt att sätta sina hot i verket.

– Jag var rädd för att bli hemlös och dö. Jag skulle inte utföra mina hot, jag ville bara att hon skulle skriva under. Jag vet att det var fel av mig allt detta som jag gjort, det är inte rätt gjort. Jag kommer aldrig hota eller skada någon igen, säger han i förhör enligt Sydsvenskan.

Malmö tingsrätt dömer nu mannen till 50 timmars samhällstjänst och villkorlig dom för hot mot tjänsteman. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till den utsatta socialsekreteraren.