Nekades färdtjänst – till sin frus begravning

Skånetrafiken nekade den skadade mannen färdtjänst till hans frus begravning.
Foto: LASSE SVENSSON
Mannen var ordinerad rullstol, efter att ha brutit ett ben i sitt bäcken.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON / NIKLAS HENRIKCZON EXPRESSEN

För att komma till sin frus begravning behövde den skadade mannen färdtjänst, som rymde hans rullstol.

Skånetrafiken nekade hans förfrågan.

– Han mår inte alls bra efter detta, säger mannens svärdotter.

En äldre man boende i Helsingborg föll och skadade sig illa när han gick upp från sin säng, natten mot söndagen. Resultatet av fallet konstaterades vara ett brutet ben i hans bäcken, något som gjorde att hans rörlighet minskade avsevärt. Mannen kunde inte gå och ordinerades av läkaren att använda i rullstol.

Efter ett drygt 60 års långt äktenskap gick den äldre mannens fru bort. Under måndagen skulle han till sin frus begravning, något som tyngde honom mycket. För att komma till begravningen behövde han en bil med plats för rullstol, eftersom hans skador hindrade honom från att åka i en vanlig personbil.

– Min svärfar ringde till Skånetrafikens kundtjänst för att beställa färdtjänst till begravningen. Han berättade som det var, att han hade brutit ett ben i sitt bäcken och behövde sitta i rullstol. Därför behövde han en bil där rullstolen fick plats, säger mannens svärdotter.

Men Skånetrafiken nekade hans förfrågan och berättade att mannen inte kunde åka med rullstol i deras färdtjänst, han var tvungen att ha rullator. Något som var omöjligt för honom, efter sin allvarliga skada.

Utan färdtjänst till begravningen

Personalen på mannens äldreboende försökte också att beställa en rullstolsanpassad bil och verkade först lyckas bättre. Till klockan 12.10 var färdtjänsten beställd. Fem minuter försent kom en bil till den skadade mannen - men det var en personbil.

– Han hade oerhört svårt för att sätta sig i en personbil. Chauffören till bilen försökte att lösa problemet, men utan framgång. Till slut var han tvungen att köra vidare. Då stod min svärfar där, utan färdtjänst till sin frus begravning.

Begravningen började klockan 13 och den äldre mannen ville närvara. När ingen ny färdtjänst kom tvingades han ta den möjligheten som fanns för att komma till kyrkan.

– Vi kunde inte vänta mer, så min man fick köra fram sin lilla personbil till svärfar. Han fick resa sig ur rullstolen, sedan flyttade vi gemensamt in honom i bilen. Där tvingades han sitta, med ett brutet ben i sitt bäcken, säger den skadade mannens svärdotter.

Fick promenera hem

När begravningen och minnesstunden var över skulle mannen till sjukhuset för att röntgas. Efter sjukhusbesöket ville han åka hem. Då fick han tag på en bil där rullstol fick plats, men det skulle ta en timme för bilen att komma till sjukhuset. En av mannens söner som var med honom på sjukhuset tog då beslutet att i stället promenera hem med honom i rullstolen.

– Min svåger lånade en filt från sjukhuset och rullade svärfar hemåt. Det var en tuff dag för min svärfar. Allt staplades på vartannat, begravningen, skadan och dessutom krånglet med Skånetrafiken. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över, han mår inte alls bra just nu.

Önskar tillfälliga tillstånd

Mannens son och hans svärdotter har varit i kontakt med Skånetrafiken och har berättat för dem om händelsen.

– Eftersom vi försökte beställa färdtjänsten på en söndag var det svårt för Skånetrafiken att utfärda ett tillstånd för svärfars rullstol. Det hade varit bra om de hade handläggare som fanns tillgängliga på jour, för framtida situationer. Då hade vi kanske kunnat lösa det med ett tillfälligt tillstånd, eller liknande.

"Inte acceptabelt"

Skånetrafiken ursäktar incidenten och förstår allvaret i situationen.

– Jag förstår att de är ledsna. Detta är generellt inte acceptabelt från vår sida och det låter som en jättetråkig historia, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken.


LÄS MER: Cp-skadade Felicia nekades färdtjänst 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!