Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varg som tog får i Skåne hittad ihjälkörd i Småland

En annan varg har besökt centrala Bredaryd i Småland.
Vargen som låg bakom fem angrepp på får i Skåne i september har hittats ihjälkörd i trakten av Vaggeryd. (Genrebild.)
Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK

Vargen som låg bakom fem angrepp på får i Skåne i september har hittats ihjälkörd i trakten av Vaggeryd.

Trots två nya vargangrepp mot skånska får avslår länsstyrelsen en begäran om att få inleda skyddsjakt.

Enligt riktlinjerna från länets viltförvaltningsdelegation ska samma varg vara inblandad i tre olika angrepp på tamdjur innan skyddsjakt bör övervägas, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

De senaste angreppen skedde i Tyringe i norra Skåne i lördags och i Ravlunda på Österlen i tisdags. Det är fortfarande oklart om det är samma varg som gett sig på fåren – svar från en DNA-analys inväntas.

Klart är att det inte handlar om den varg som stod bakom fem fårangrepp i Skåne i september, för den har nyligen blivit ihjälkörd.

Fem vargangrepp i Skåne

Vargen, som hittades död vid E4 utanför Vaggeryd i måndags, ligger bakom minst tio fårangrepp i södra Sverige i år, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Fem av de angreppen skedde i Skåne under september månad.

– Prover från vargen har analyserats och de stämmer överens med de prover som tagits från saliv och avföring i samband med vissa av de tidigare angreppen, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT.

Det senaste angreppet inträffade natten mot i måndags, då flera får dödades. Enligt Linda Andersson är det inte osannolikt att den trafikdödade vargen låg bakom den attacken också.

– Det skedde bara ett par mil ifrån där vargen hittades död, säger hon.

Förra veckan slog vargen även till mot Markus Snyggs gård i Älmhult.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!