Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Negerbollen är död - leve Brancobollen

Nu har den smarriga lilla bollen, tidigare känd som negerboll, fått ett nytt namn. KvP:s jury med Robert Ullmin och konditorn Fredrik Andersson i Sjöbo kunde välja och vraka bland 1 500 förslag från KvP-läsarna. Och klart att den ska heta Brancoboll, det var ju här allting började.
SJÖBO. Adjö folkära negerboll. Välkommen till världen, Brancoboll.
I går fick den kontroversiella kakan sitt nya namn i Kvällspostens stora läsaromröstning. Vinnaren, som presenteras i KvP inom kort, har 100 Brancobollar att vänta i pris.
Bortåt 1 500 läsarbidrag lämnades på drygt en månad. Här fanns alltifrån Kladdboll, Sjöboboll och Black&White till namnförslag som troligen fått en ny snyting av diskrimineringsombudsmannen... För, som många av er vet, blev Anderssons Conditori i Sjöbo världsberömt när en sommargäst anmälde saken till diskrimineringsombudsmannen, DO. Sommargästen - en yngre kvinna från Stockholm - ansåg det kränkande att använda ordet negerboll. Världen slukade nyheten Uppståndelsen blev enorm. Inte bara i Sverige utan även i Europa, Australien och Sydafrika. Utländska tidningar hanterade anmälan som en liten pikant och exotisk nyhet. Många frågade sig också vad vi egentligen sysslar med i Sverige. För drygt en månad sedan kom DO:s utslag. Eftersom anmälaren inte personligen var kränkt kunde DO inte föra talan i domstol. Men man förbjöd konditoriet i Sjöbo att mot vite av 200 000 kronor fortsättningsvis använda ordet negerboll. Fyndigt vinnarbidrag 24 januari beslöt Kvällsposten och konditor Fredrik Andersson att utlysa en namntävling och i går korades vinnaren av juryn, bestående av konditor Fredrik Andersson, redaktör Robert Ullmin och chefredaktör Staffan Erfors. Brancoboll blev alltså det fyndiga vinnarbidraget där Branco står för Bröderna Anderssons Conditori. För det var, som sagt, här allting började. När uppståndelsen var som värst ökade försäljningen av Brancobollar med 600 procent, men allt rabalder innebar också att Fredrik Andersson och hans kompanjon, brodern Thorbjörn, fick allt mindre nattsömn. Folk ringde, skrev vykort och e-postade så det stod härliga till. Sällan eller aldrig har väl ett litet konditori på landsorten vållat så stor uppståndelse.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!