Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nedsköljd i havet – av stormen

En man ner i havet av höga vågor vid Hanstholm hamn. Bilden är inte från det tillfället.Foto: ANTHON UNGER
Öresundsbron stängdes av under natten – under tisdagen avrådes vindkänsliga fordon att köra över.Foto: JOHAN NILSSON / TT
Även i Malmö gjorde stormen Urd ett starkt avtryck.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Stormen Urd slog till hårt mot Danmark under natten. 

Förutom massor av materiella skador på byggnader och vägnät sköljdes en man ner i havet av höga vågor vid Hanstholm hamn. 

– Mannen klamrade sig fast vid en pelare som man förtöjer fartyg vid när vågorna slog honom över kanten, säger inre befäl för Mitt- och Västjyllandspolisen Ole Vanghøj, till Ekstrabladet.

Rapporterna från Danmark har varit likartade: konsekvenserna från stormen har varit nedfallna träd, höga vattennivåer och materiella skador på hus och bilar.

Med undantag för ett fall har ingen kommit till skada under stormen – som mest blåste i 37,5 meter i sekunden i Danmark. 

Men på tisdagsförmiddagen fördes en person med ambulans till sjukhus för kontroll. En man var av oklar anledningen ute på en pir i Hanstholm hamn, som ligger på Jylland,  med sin bil. När de kraftiga vindarna slog upp meterhöga vågor slogs han ner i havet – och bilen därefter.

– Mannen var själv på bryggan där han klamrade sig fast vid en pelare som man förtöjer fartyg vid när vågorna slog honom över kanten, säger Ole Vanghøj, till Ekstrabladet.

Var i vattnet i tio minuter

Ett rådigt vittne till händelsen satte sig direkt i sin roddbåt för att försöka rädda mannen. Men vågorna och strömmarna var för starka och räddningsförsöket fick avbrytas. 

Även en livbåt fanns på platsen. Men den kunde inte användas.

I stället var det personal från hamnen som räddade mannen. Med hjälp av en fyrhjuling tog sig personal ut på piren och kunde därifrån dra upp mannen. 

Totalt var mannen i 5-10 minuter innan han drogs upp. Omedelbart fördes han till sjukhuset Thisted sjukhus för kontroll. Snabbt visade det sig att han inte ådrog sig några skador.

Lamslog trafiken

Polisen meddelar även att de inte fått kännedom om några personskador efter stormen.

– Vi har inte fått in någon personskada, lyckligtvis. Folk verkar ha varit inomhus, säger Per Vagn Nielsen, vid polisen, till Ekstrabladet.

Stormen Urd lamslog flera delar av den danska trafiken. Bland annat har flera broar i perioder stängts av. 

Även Öresundsbron stängdes av under natten – under tisdagen avrådes vindkänsliga fordon att köra över.