Här söker polisen. Efter skottdramat vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta larmades ett stort polispådrag till platsen. Området söktes igenom av kriminaltekniker som lyckades säkra vissa fynd. Foto: Peo MöllerHär söker polisen. Efter skottdramat vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta larmades ett stort polispådrag till platsen. Området söktes igenom av kriminaltekniker som lyckades säkra vissa fynd. Foto: Peo Möller
Här söker polisen. Efter skottdramat vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta larmades ett stort polispådrag till platsen. Området söktes igenom av kriminaltekniker som lyckades säkra vissa fynd. Foto: Peo Möller
Den skjutne mannen knyts enligt flera uppgiftslämnare till det internationella mc-gänget Rock machine som etablerades i Sydsverige 2012.Den skjutne mannen knyts enligt flera uppgiftslämnare till det internationella mc-gänget Rock machine som etablerades i Sydsverige 2012.
Den skjutne mannen knyts enligt flera uppgiftslämnare till det internationella mc-gänget Rock machine som etablerades i Sydsverige 2012.

Nedskjuten länkas till kriminella mc-gänget

Publicerad

Mannen som sköts ned vid skottdramat i Klippan på lördagskvällen kopplas till ett kriminellt mc-gäng.

En person är anhållen för medhjälp till mordförsök men nu jagas skytten - och i jakten granskas 40-åringens möjliga fiender.

- Vi har en stor styrka i gång, säger kommissarie Caroline Aspinge som leder spaningarna.

Polisen larmades vid halvåttatiden på lördagskvällen om misstänkt skottlossning vid den gamla pipfabriken i Hyllstofta utanför Klippan. Privatpersoner i området hörde flera höga smällar och slog larm.

På plats hittades en illa skadad man i 40-årsåldern. Han kördes i ambulans till lasarettet i Helsingborg för intensivvård. Skadorna beskrivs som allvarliga men hans tillstånd är enligt uppgift stabilt.

Den skjutne mannen knyts enligt flera uppgiftslämnare till det internationella mc-gänget Rock machine som etablerades i Sydsverige 2012.

Sprängde knarkliga

Lokalen där mannen sköts ned är den gamla pipfabriken på orten, där sprängde polisen i vintras en knarkliga som drev en omfattande odling av cannabis.

Efter att ligan sprängts hyrdes lokalerna senare ut till just Rock machine, uppgiften bekräftas för Kvällsposten av Helsingborgspolisens Nils-Erik Svensson.

Vad som ligger bakom lördagskvällens skottdrama är oklart. Offret har kort kunnat höras på lasarettet och lämnat sin version av händelserna.

Under lördagskvällen och natten mot söndag jagade ett stort polisuppbåd den misstänkte skytten. Insatsen ledde till att tre personer hämtades in till förhör, två av dem släpptes senare men en av dem anhålls av jouråklagare som misstänkt för medhjälp till mordförsök.

Utredningen omfattas av stor sekretess och polisen vill inte avslöja några detaljer kring vad som hittills har kommit fram.

- Vi har jobbat på intensivt och hållit en hel del förhör och vi följer upp de uppgifter som har framkommit, säger Caroline Aspinge.

Avslöjar inte

I spaningsarbetet ingår bland annat att granska den skjutne mannens bakgrund och kontrollera om det finns någon som vill se honom död. Den informationen vägs mot hans egna uppgifter från sjukhussängen om vad som hände vid pipfabriken.

Uppringarna som slog larm till polisen om skottdramat hörde flera skott avlossas. Hur många är oklart, polisen vill inte heller avslöja hur många skott som träffade mannen.

- Det är för att vi inte vill färga eventuella vittnen, sådana uppgifter kan påverka utredningen, säger Caroline Aspinge.

Tror fallet kan bli löst

Under den tekniska undersökningen på plats har polisen kunnat säkra vissa spår, hur de spåren ser ut vill polisen inte avslöja.

- Men jag kan säga så mycket som att det finns fynd som kan leda utredningen framåt och som ger hopp att vi kan klara upp det här, säger Thorsten Persson vid kriminaljouren till Sydsvenskan.

Lördagens skottdrama i Hyllstofta var den tredje skottlossningen i nordvästra Skåne på en vecka.

Förra måndagen sköts en 26-årig man ner på en p-plats på Drottninghög i Helsingborg men fick inga livshotande skador. Senare samma kväll hittades en 22-åring med flera skottskador vid Stenorsvägen i centrala Landskrona.

Ingen direkt koppling

I nuläget ser polisen ingen direkt naturlig koppling mellan de tre händelserna men utesluter inte att det kan komma att ändras allt eftersom.

- När det sker flera grova brott i ett område på kort tid så tittar vi förstås på alla möjliga samband. Vi har naturligtvis en kommunikation mellan utredarna, säger Caroline Aspinge.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag