Nedskärningar hotar HD/Sydsvenskan

HD/Sydsvenskan i Malmö och Helsingborg riskerar nya nedskärningar.
Foto: Ronny Johannesson

JUST NU: HD/Sydsvenskan i Malmö och Helsingborg riskerar nya nedskärningar. Personalen informeras i dag.

VD Pontus Bodelsson vet ännu inte hur nedskärningarna kommer att slå:

– Det är för tidigt att säga.

VD Pontus Bodelsson hade i dag ett första av två informationsmöten med personalen. Han uppgav då att nya budgetkrav kan resultera i ytterligare nedskärningar inom HD/Sydsvenskan. Företaget har, inklusive tryckeridelen cirka 400 anställda.

Bodelsson uppgav vid mötet på förmiddagen att det nya budgetkravet kan resultera i personalnedskärningar på 20-30 tjänster.

Han vet i dag inte hur nedskärningarna kommer att slå:

– Det är alldeles för tidigt att säga, säger Pontus Bodelsson..

Han förklarar beslutet med att genomföra en nedskärning av personal med att HD/Sydsvenskan behöver nyanställa personer som har digital kompetens, säger Pontus Bodelsson.

– Vi har redan i år nyanställt drygt tio personer, säger Pontus Bodelsson.

Jan Samuelsson, klubbordförande på journalistförbundet på tidningen med 100 medlemmar, räknar med att neddragningarna kommer att beröra både den redaktionella personalen och annonsavdelningen.

– Det skulle kunna innebära mellan fem och åtta tjänster på redaktionen. Men det är tidigt att säga. Vi har inte fått se någon organisationsplan än.

Det är också oklart när de eventuella nedskärningarna i så fall ska ske. 

Fackklubben på tidningen har ett inplanerat möte på måndag. Med anledning av de nya uppgifterna kan det dock komma att tidigareläggas.

HD/Sydsvenskan, som företaget numera heter, är ett resultat av sammanslagningen mellan Helsingborgs Dagbladet och Sydsvenskan för två år sedan. Företaget har i flera omgångar genomfört personalnedskärningar, senast efter sammanslagningen med Helsingborgs Dagblad.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!