Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Neda misshandlades för att hon blivit kristen

Neda var trött på att underkasta sig islams alla regler i Iran. Hennes teckningar kretsar ofta kring det förtryck kvinnor får utstå i landet.
Neda misshandlades av sin man när han fick reda på att hon lämnat islam och blivit kristen.
Att gå från flicka till kvinna i Iran var att foga sig och skyla sig. Neda saknar sitt liv i Iran men värderar friheten i Sverige högre.
Nedas teckningar kretsar ofta kring det förtryck kvinnor får utstå i Iran.

Hon var trött på att underkasta sig islams alla regler i Iran. När hennes make fick reda på att hon blivit kristen misshandlade han henne och hotade att döda henne. 

Neda, 36 år, är en av alla kristna konvertiter som söker asyl i Sverige men fortsätter möta problem på grund av sin tro.

– Jag brukar gömma korset när jag går in i vissa affärer, säger hon.

Det var Gud som hade skapat Neda till kvinna, så varför kunde han inte acceptera henne som hon var? Frågan skavde i Neda redan första gången hon fick mens. Hon visste att hon var oren och att orena kvinnor inte fick lov att be. Samtidigt var bönen obligatorisk under skoltid. 

– Det var en paradoxal känsla. Jag kände att jag var smutsig och syndade som gick på bönen i alla fall, men jag kunde inte förstå varför Gud skulle ha speciella regler för just kvinnor? 

Så småningom började Neda äta p-piller för att skjuta fram mensen. På så sätt kunde hon närvara vid bönen utan att synda. 

Det religiösa var aldrig privat, alltid politiskt. Islam fanns i kläderna, i maten, i gråten hos Nedas mamma som bara fick ärva hälften så mycket som sin bror. Om någon i Sverige hade frågat Neda om hon flydde från religionen eller politiken så hade hon inte förstått skillnaden. För henne var det samma sak. 

Sedlighetspoliser fanns överallt

När Nedas namn ropades ut i högtalarna på universitetet så visste alla vad det handlade om. Man blev bara beordrad att infinna sig på säkerhetsavdelningen om man hade gjort något fel. Sedlighetspolisens vakande ögon fanns överallt – också i skolan – och nu hade de fastnat på Neda. Hon kände kamraternas blickar, hörde dem tissla och tassla. Där gick hon som hade gjort något omoraliskt och snart skulle få sitt straff. 

Det var kläderna. Hon var inte täckt på rätt sätt och fick därför en varning.

– Jag jobbade som privatlärare i konst men jag fick inte måla vad jag ville. Om jag ritade en kvinna så var hon tvungen att ha hijab och vara täckt.

Nu, i Sverige, kan hon inte sluta rita avklädda kvinnor. Blod och bröst och onda mullor. Allt det där hon inte fick. En vän i hennes konstkretsar berättade om Jesus, och Neda började långsamt och i smyg att odla ett intresse för kristendomen.

I Iran fick hon inte måla avklädda kvinnor. Nu gör hon det hela tiden.

Våldtäkterna var värst

Hon gifte sig med en man hon inte älskade. Han jobbade för sedlighetspolisen och visste att hon deltagit i de regimkritiska demonstrationerna. Han lät henne välja mellan giftermål, fängelse och syra i ansiktet. 

Nedas talar snabbt men sansat. Små guldiga kvinnosymboler glittrar i öronen medan meningarna forsar fram. 

Men så kommer hon till övergreppen. Våldtäkterna. Hon tappar blicken några sekunder.  

– Det vi hade var inte en normal sexuell relation mellan två människor. Jag ville inte men han våldtog mig ändå, många gånger. Jag har fortfarande kvar alla dåliga minnena i min kropp.  

Hon ville aldrig åka till Sverige. Det var i Iran hon hade sitt liv, sitt språk, sin gemenskap. Det var där hon skulle föra sin kamp. Men mannen hon inte älskade tog henne hit 2017, sa att hon hade varit för politisk för sitt eget bästa i Iran. I början av asylprocessen bodde de hos Nedas syster i Stockholm.  

– I Sverige var det som att det blev ännu viktigare för honom med de muslimska reglerna. Han höll alltid på att vi skulle läsa Koranen och be fem gånger om dagen. 

Bad till Jesus i smyg

I början bad Neda till Jesus i smyg, när ingen såg. När hon berättade om sin nya tro för sin syster överhörde mannen deras samtal.

Han slet tag i sin frus arm och vräkte ner henne på golvet. När hon försökte resa sig slog han henne med knytnäven i nacken och i huvudet. Han ryckte tag i Nedas långa hår och släpade henne över golvet. Han slog henne, sparkade henne, krossade hennes glasögon. I ansiktet och i huvudet slog han henne, igen och igen. Sa att han skulle döda henne och förstöra hennes ansikte. 

Mannen dömdes till fyra månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Därpå följde utvisning.  

Neda är kvar och söker asyl i Sverige. Här saknar hon sitt hemland, där saknar hon sin frihet.

– Jag behöver vara någonstans där jag kan få lugn och ro. Här i Sverige är det ingen som blandar sig i mina tankar. 

Hon rör vid det lilla guldkorset som hänger i en tunn kedja kring halsen. Fortsätter:

– Men när jag går till arabiska affärer så brukar jag gömma korset. Det är bara nåt jag gör, en liten rädsla jag har också i Sverige. 

Ropade skällsord efter henne på stan

Också här påminns Neda om det förtryck hon ägnat en stor del av sitt unga liv att slå sig fri från. Som i somras när hon cyklade med linne och utsläppt hår genom Rosengård och två män skrek ”kuffar”, ett nedsättande ord för icke-muslim, efter henne. Eller som den gången på SFI-kursen när hon skulle sätta sig längst fram för att kunna se bättre:

– Kvinnorna med slöja sa att jag inte fick sitta där eftersom de brukade sitta där och platsen skulle bli oren om jag satt där eftersom jag var kristen. 

Neda är trött på religionens plats i det offentliga. Efter att ha vuxit upp i ett land där religion och politik inte går att särskilja värnar hon om det sekulära samhällets vara. 

– Jag är kristen, men jag vill inte leva i ett land där stat och religion blandas ihop. I det offentliga måste det vara lika för alla. 

Se även:
Diyora tog studenten – nu ska hon och mamman utvisas

Diyora tog studenten i Sverige – nu ska hon och mamman utvisas.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!