Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nea slet av fingret i rutschkana - lekplatstillverkaren utreder

Foto: Privat / Privat
Foto: Privat / Privat

Efter olyckan där Nea, 4, slet av fingret i en rutschkana i Stadsparken i Lund beslutade kommunen att granska samtliga populära lekplatser.

Nu utreder även tillverkaren av rutschkanan vad som kan ha gått fel, skriver SVT Nyheter Skåne.

Det var i början av juli som en åktur i en rutschkana i Stadsparken fick ett tragiskt slut. Fyraåriga Nea fastnade med fingret i en glipa mellan banan och sargen.

En del av hennes finger slets av och hon fick köras till sjukhus för att sy fast fingret. 

Efter olyckan beslutade kommunen att granska alla populära lekplatser i Lund. Kommunen kontaktade även Monstrum, det danska företag som tillverkat rutschkanan, för att kunna utreda hur glipan kunnat uppstå.

Kräver grundlig analys

Enligt en av ägarna till Monstrum, som tillverkat rutschkanan, var det svårt att avgöra om glipan uppstått på grund av sabotage eller något tillverkningsfel.

– Vi måste göra en grundlig analys för att undvika att något liknande händer igen. Det är en sak att vi uppfyller alla säkerhetskrav, men det är viktigt att vi fortsätter att utveckla säkerheten på våra produkter också, säger Ole Barslund Nielsen, som är en av ägarna till företaget, till SVT Nyheter Skåne.

Företaget har satt i gång en ordentlig utredning för att ta reda på om det var något fel på produkten. Enligt Ole Barslund Nielsen är det första gången som en allvarlig olycka inträffar på en lekplats som företaget tillverkar.

Kommunen ser allvarligt på händelsen

Efter olyckan gick Lunds kommun snabbt ut med att en större granskning av lekplatser skulle genomföras. 

- Varje år görs fyra funktionskontroller, men av skäl som ingen ännu känner till i detalj uppstod ändå en allvarlig olycka i Stadsparkens rutschkana. Sådana olyckor får helt enkelt inte inträffa, sade Jan Annerstedt, tekniska nämndens ordförande, vid tillfället.

Rutschkanan där olyckan inträffade hade senast inspekterats den 21 maj och hade då inga brister.