Vraket hittades i Skagerrak i april. Foto: Sea War Museum JutlandVraket hittades i Skagerrak i april. Foto: Sea War Museum Jutland
Vraket hittades i Skagerrak i april. Foto: Sea War Museum Jutland
Att ubåten gick på grund var tidigare känt. Foto: Sea War Museum JutlandAtt ubåten gick på grund var tidigare känt. Foto: Sea War Museum Jutland
Att ubåten gick på grund var tidigare känt. Foto: Sea War Museum Jutland
En annan tysk ubåt av modellen XXIII. Foto: BUNDESARCHIVEn annan tysk ubåt av modellen XXIII. Foto: BUNDESARCHIV
En annan tysk ubåt av modellen XXIII. Foto: BUNDESARCHIV

Naziubåten tog gåtan med sig till havsbotten

Publicerad

Efter andra världskriget har det florerat uppgifter om att nazister lämnade Europa för Sydamerika med guld och dyrbara konstverk. 

Varför den tyska ubåten i maj 1945 flydde från den tyska kusten är det ingen som vet – men vraket av ubåten U-3523 ger näring åt ryktena.

Ubåten hann inte lämna Skagerrak innan brittiska styrkor bombade fartyget. 

Ubåtsmodellen XXI var för modern för sin tid. Tekniken var i framkant och direktören för Sea War Museum Jutland, Gert Norrman Andersen, beskriver ubåten som ”speciell”.

– Det var den mest moderna ubåten tyskarna använde under kriget. Den var toppmodern och långt före sin tid, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Sjösattes i december

Vraket hittades i Skagerrak i april av museet. Att ubåten gick på grund var tidigare känt. Att den nu hittats innebär att man också vet exakt var  – nio sjömil från där man trodde den sänkts.

Ubåten sjösattes i december 1944 och gick på grund fem månader senare.

– Det gjordes bara två av de 118 (ubåtar) som faktiskt beställdes, säger Gert Norrman Andersen. 

Men varför ubåten bombades av brittiska B24 Liberator är fortfarande en fråga som hänger i luften, och experterna kan inte ge något svar.

Det har, efter andra världskriget, gått rykten om att toppnazister flydde till bland annat Sydamerika med guld och dyrbara skatter. 

Enligt Ritzau spär vraket på de här uppgifterna.

–  Den här ubåten låg utanför Wilhelmshaven (Tyskland), men den 5 maj, då kriget var slut, då är det alltså någon som beslutar sig för att fly. 

– Varför de flydde och vart de skulle är det ingen som vet. Så på det sättet är den spännande, säger Gert Norrman Andersen.

Det har, efter andra världskriget, gått rykten om att toppnazister flydde till bland annat Sydamerika med guld och dyrbara skatter. Foto: Sea War Museum Jutland

Toppmodern

Enligt Gert Norrman Andersen finns det framför allt en egenskap i ubåten som gör den speciell. 

Vid den här tiden hade de flesta ubåtar inte kapacitet att vara under vatten särskilt länge – och det var besvärligt för de tyska trupperna.

Ubåtstypen XXI hade en banbrytande batteriteknologi som gjorde det möjligt att hålla sig under vattenytan i flera dagar. Modellens stora bekymmer var att den inte kunde dyka särskilt djupt.

Men teknologin i de moderna ubåtarna användes senare i amerikanska, sovjetiska och brittiska marinen. 

Ubåten U–3523 kommer inte att bärgas från Skagerrak. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag