Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistledaren Simon Lindbergs familjemedlem får inte ha vapen

NMR är en "miljö där hot och våld förekommer frekvent", enligt förvaltningsrätten. Därför får en släkting till ledaren Simon Lindberg inte inneha vapen.Foto: SVEN LINDWALL

En av nazistledaren Simon Lindbergs familjemedlemmar nekas vapenlicens.

Personen är ostraffad och har jägarexamen – men förbjuds ändå äga ett hagelgevär på grund av närheten till NMR.

"Att inneha skjutvapen är ingen mänsklig rättighet", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Släktingen som ansöker om vapenlicens innehar jägarexamen – och vill nu skaffa sig ett hagelgevär. 

Personen är själv medlem i NMR, Nordiska motståndsrörelsen, men är aldrig straffad för brott och har inga missbruksproblem.

Ändå stoppades ansökan av polisen i region syd.

Skälet: Personen som vill ha vapen är en familjemedlem till nazistledaren Simon Lindberg. 

Simon Lindberg har en ledande roll inom NMR. 2007 dömdes han till tre månaders fängelse för delaktighet i en attack mot en RFSL-lokal i Kristianstad. Han har också åtalats för hets mot folkgrupp, ett brott som han förnekar, och greps vid NMR:s demonstrationer i Göteborg i början av oktober.

Överklagade till förvaltningsrätten

Släktingen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten, som dock går på polisens linje.

Visserligen har släktingen jägarexamen – och har dessutom visat att vapnet skulle förvaras på ett korrekt sätt.

Men myndigheten ska också titta på miljön som vapeninnehavaren lever i, enligt lagen. Och det är på grund av närheten till Simon Lindberg som ansökan avslås.

"NN förekommer i en miljö där hot och grovt våld förekommer frekvent. Mot denna bakgrund finns det en överhängande risk för påtryckningar, hot och våld som kan leda till att NN inte har möjlighet att bibehålla kontrollen över sitt vapen och att det i förlängningen kan komma att användas vid kriminella handlingar", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut. 

"Har band till våldsbejakande miljöer"

Släktingen skriver i sitt överklagande att det är fel att förvägra en person att ha vapen för att hen ingår i en politisk organisation – antingen det handlar NMR, eller någon annan. I Sverige råder föreningsfrihet och medlemskapet borde inte påverka myndighetsbeslut, anser släktingen.

Men förvaltningsrätten menar att det inte handlar om föreningsfrihet, utan om närhet till kriminella personer. Det finns tidigare domar som stoppat vapeninnehav för människor som lever med någon som är psykiskt sjuk eller grovt kriminell.

"NN är en del av, eller har i vart fall nära band till, våldsbejakande miljöer. NN:s omgivning är därmed sådan att skjutvapen inte bör förekomma i denna. Det kan inte uteslutas att vapnet skulle komma att missbrukas", skriver förvaltningsrätten. 

 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!