Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistledare dömd till fängelse för RFSL-attack

KRISTIANSTAD. Melodifestivalkvällen slutade i knivhot och misshandel.
I dag dömdes nazistledaren Simon Lindberg till tre månaders fängelse och en 28-årig kamrat till sex månaders fängelse för attacken mot RFSL-lokalen i Kristianstad.
- De skrek "jävla bögar" och "ni ska inte få leva", berättade vittnen under rättegången.
Simon Lindberg dömdes till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse. Den 28-årige kamraten som utpekats av minst ett vittne dömdes till sex månaders fängelse för bland annat misshandel, olaga hot och skadegörelse.  Varken 23-årige Simon Lindberg, som är ledare för Nationalsocialistisk front (NSF) i Skåne, eller hans kamrat har erkänt brott. Och under rättegången i Kristianstads tingsrätt har det varit svårt för vittnena att redogöra för tumultet i maj förra året.

Blev hotade med kniv

Ett 20-tal personer hade samlats i RFSL-lokalen i Kristianstad för att följa Melodifestivalen. I parken utanför fanns ett gäng på omkring 15 personer som drack öl.
Vid halv tolvtiden på kvällen vällde ett stort antal personer in i RFSL-lokalen. Flera personer uppger att de blev hotade med kniv och att de objudna gästerna skrek kränkningar mot homosexuella.

"Ville diskutera politik"

Åklagaren har hävdat att Simon Lindberg och 28-åringen gjort sig skyldiga till misshandel, hot och skadegörelse och att det rör sig om ett hatbrott. Ett vittne har pekat ut 28-åringen som den man som gav honom ett knytnävsslag i ansiktet.
Simon Lindberg har under rättegången hävdat att han gick till lokalen efter att han blivit inbjuden. Han ville diskutera politik med de homosexuella. Hans 28-åriga kamrat uppger att han inte minns någonting eftersom han var full.