Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister framställde budskap på synagoga

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Synagogan i Malmö.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En projektor användes för att projicera förintelseförnekande budskap på flera byggnader i Malmö natten före Förintelsekonferensen – bland annat synagogan.

Enligt polisens uppgifter ligger Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bakom det misstänkta brottet, som nu utreds som hets mot folkgrupp.

– Det här så djupt osmakligt och otroligt sårande för väldigt många människor, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö. 

Från tisdagskvällen och under natten till onsdag fick polisen in flera larm om att ett förintelseförnekande budskap ljusprojicerats på olika platser i centrala Malmö.

Förintelsen är en bluff”, löd budskapet, enligt polisens uppgifter.

En av de drabbade platserna var synagogan, bara timmar innan Förintelsekonferensen i Malmö drog i gång.

– Det är med nuvarande lagstiftning inte brottsligt att förneka Förintelsen. Men eftersom projiceringen riktades specifikt mot synagogan har vi gjort bedömningen att platsen, budskapen och kontexten – med pågående konferens – tillsammans föranleder en förundersökning om hets mot folkgrupp, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö.

Nordiska motståndsrörelsen är aktiva i flera nordiska länder.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Djupt osmakligt”

Det misstänkta brottet utreds av demokrati- och hatbrottsgruppen hos polisen. Enligt polisen finns det uppgifter om att NMR tagit på sig projiceringen.

– Vi känner till de uppgifterna och det är någonting vi tar med oss, säger Nils Norling. 

Han vill också poängtera hur sårande denna typ av dåd kan vara för de utsatta personerna.

– Vi har inlett förundersökningen och oavsett om utredningen kan leda vidare eller inte så är det här så djupt osmakligt och otroligt sårande för väldigt många människor, säger Nils Norling. 

Nordiska motståndsrörelsen är en nordisk nynazistisk organisation och i Sverige är det även ett politiskt parti. I en granskning av Expo 2016 visade det sig att en majoritet av medlemmarna i NMR var dömda för brott.

SE FLER NYHETER: Olyckan som skakade Sverige

TV-REPORTAGE • Teorin: Därför kraschade Lars Vilks bil • Vittnet var först på plats • Ledtrådarna

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!