Nazister delade ut flygblad vid Emporia

Den nazistiska organisationen stod utanför köpcentret Emporia i Malmö.
Foto: Läsarbild

Mitt i lördagsshoppingen höll nazistiska Nordiska motståndsrörelsens en manifestation vid shoppingcentret Emporia i Malmö.

Enligt polisen höll man upp banderoller och delade ut flygblad.

– Vi fick uppgifter vid halv två och vårt yttre befäl åkte dit. Så fort vi kom fram lämnade personerna platsen, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.

Helgshoppingen var i full gång när de första uppgifterna kom om att den nazistiska organisationen Nordfront befann sig utanför shoppingcentret. En ordningsvakt tog kontakt med polisen klockan halv två på eftermiddagen.

– Enligt de uppgifterna har personerna en banderoll och de delar ut flygblad. Vårt yttre befäl åker dit, säger Fredrik Bratt på polisens ledningscentral.

Nordfront är Nordiska motståndsrörelsens internetportal i Sverige. Organisationen går även under namnet Svenska Motståndsrörelsen.

Enligt en person på platsen stod gruppen nära varuhuset entré och höll upp en banderoll.

– Ja, de har en banderoll, där det står något om att det är en "nationalsocialistisk zon". De verkar dela ut någonting också men jag vill inte gå närmare, det är ändå en nazistisk organisation, säger personen som vill vara anonym.

Lämnade snabbt

När polisen kom fram till Emporia hoppade personerna som höll banderollen snabbt in i sina fordon och lämnade platsen.

– Vi anlände vid klockan två. I samband med det hoppade personerna in i sina bilar och lämnade. Det uppstod inga bråk när vi kom fram. 

Fredrik Bratt vet inte om organisationen sökt tillstånd för att stå utanför varuhuset. För att stå på platsen krävs inget tillstånd, så länge man inte stör trafiken och människor som passerar, förklarar han. 

– Nej, så länge de inte stör har vi ingen rätt att upplösa den. Men även med tillstånd får du inte störa andra människor eller trafiken. Sen får inte sakerna de delar ut strida mot svensk lag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!