Bilden är tagen från ett annat sammanhang. Foto: Sven Lindwall
Bilden är tagen från ett annat sammanhang.  Foto: Sven Lindwall

Nazister bluffade sig in i möteslokal

Publicerad

Nazistiska motståndsrörelsen bluffade in sig i en möteslokal i Skurup, det avslöjade Expo i mars. 

När lokalen bokades uppgav man att man var en fiskeklubb – men en kvarglömd flagga avslöjade organisationen. Nu berättar uthyrningsansvarig Ulla Larsson:

– Visade sig vara en ful fiskklubb, säger hon till P4 Malmöhus.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har hyrt in sig under falsk flagg i Folkets hus i Skurup. De sade sig vara en nystartad fiskeklubb, men råkade glömma en banderoll.

– Vi hyrde ut till en fiskklubb som visade sig vara en ful fiskklubb, säger uthyrningsansvarig Ulla Larsson till P4 Malmöhus.

Det är andra gången en förening hyr in sig under falsk flagg i Folket hus i Skurup.

Riksorganisationen Folkets hus och parker har en policy som ger lokala föreningar rätt att neka rasistiska och icke-demokratiska rörelser från att hyra lokalerna.

– Ofta kommer våra medlemmar på det och man har kontakt med dem som hyr och man inser rätt snabbt att det inte är en trädgårdsförening, säger vd Calle Nathanson till P4.

Händelser som den i Skurup förekommer men är ovanliga, enligt Nathanson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag