Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazisten föreläste mot rasism – åtalas för hets mot folkgrupp

Tobias Malvå, 44, hyllades när han hoppade av den nazistiska rörelsen och började föreläsa mot rasism och främlingsfientlighet.

Sedan blev han nazist igen.

Nu åtalas han för att i flera fall ha hetsat mot judar och homosexuella på nätet.

I åklagarens bevisning mot Tobias Malvå ingår flera skärmdumpar från sajten vk.com, ett forum som kan beskrivas som en rysk variant av Facebook. Vk.com har drygt 80 miljoner registrerade användare och merparten av dem kommer från Ryssland.

Tobias Malvå åtalas för brottet hets mot folkgrupp efter att ha publicerat eller delat och kopierat inlägg som bland annat uttrycker hyllningar till Adolf Hitler eller har budskap om att judendomen ska krossas, enligt åklagaren. På flera bilder syns hakkors och övriga symboler som kopplas till nazismen.

Tobias Malvå, fotograferad i samband med flygbladsutdelning för nazistiska NMR.Foto: Ur polisens förundersökning
Tobias Malvå. Foto: Polisens förundersökning. / Polisen

”Dödligt våld mot judar”

”Flera av bilderna uppmuntrar till dödligt våld mot judar”, skriver kammaråklagare Linda Rasmussen i sin stämningsansökan.

I ett annat inlägg fanns en text till en bild på Hitler och texten:

”En dag kommer världen förstå, att Adolf Hitler hade rätt.”

Tobias Malvå har i polisförhör varken erkänt eller nekat till anklagelserna. På varje fråga som förhörsledaren ställer svarar han:

– Inga kommentarer.

Hans advokat, Johan Länsström, säger:

– Jag vet inte om min klient har någon kommentar att lämna under huvudförhandlingen, men det är i så fall inget jag vill eller kan föregripa nu.

Åklagaren Linda Rasmussen anser ändå att bevisningen är så god att hon kan åtala honom för hets mot folkgrupp.

– Jag tycker det finns tillräckligt, säger hon till Sydsvenskan.

Tobias Malvå har en lång historia i den svenska nynazistiska rörelsen, bland annat var han med och grundade Nationalsocialistisk front, NSF, och han är också tidigare dömd för flera våldsbrott.

Tobis Malvå i en intervju efter att han lämnat nazismen bakom sig 1999. Nu är han åtalad för hets mot folkgrupp.Foto: STEFAN MATTSSON
Tobias Malvå i samband med att han startade upp det högerextrema nätverket ”Soldiers of Odin” i Trelleborg.Foto: Ur polisens förundersökning.

Tobias Malvå föreläste om sin tid som nazist

I slutet av 1990-talet meddelade Tobias Malvå plötsligt att han hoppat av den nazistiska rörelsen. I stället blev han en hyllad förgrundsfigur i Exit, en organisation som jobbar med att stötta avhoppare från den högerextrema miljön.

Under en period föreläste han bland annat på skolor och berättade om sitt liv.

Men ytterligare några år senare lämnade han Exit och närmade sig återigen den högerextrema miljön. Bland annat var han med och startade upp det högerextrema nätverket Soldiers of Odin i Trelleborg. Sedan ett tag tillbaka rör han sig i kretsarna kring nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Så säger lagen om hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp innebär att offentligt sprida uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en grupp av personer med anspelning på ras hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Den som fälls för brottet hets mot folkgrupp av normalgraden riskerar fängelse i högst två år.