Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazisten Andreas, 30 jagas för knivattacken

Misstänkt. Andreas Carlsson är efterlyst misstänkt för mordförsök efter knivattacken i Malmö förra helgen.
Foto: Privat
Efter attacken. Spår av bråket i korsningen av Kristianstadgatan/Falsterbogatan natten till söndagen.
Foto: Patrick Persson
Knivbråk. Polisen spärrade av ett stort område i Malmö efter bråket natten till söndagen.
Foto: Patrick Persson
Sommarläger. 2011 och 2012 har andreas Carlsson (till vänster) varit ansvarig för Nordisk vision. Här är han tillsammans med SvP:s ordförande Stefan Jacobsson.
Foto: Tommy Pettersson
Andreas Carlsson på Facebook.
Svenskarnas partis vice partiledare Anders Ärleskog.
Kammaråklagare Neela Frisell.
Foto: Lasse Svensson
1 / 7

Svalöv. Här är den misstänkta nazisten som polisen jagar efter Malmö-bråket.

Andreas Carlsson, 30, - en nyckelperson inom Svenskarnas parti - är efterlyst misstänkt för mordförsök.

- Han är lugn och sansad, det skulle förvåna mig om misstankarna stämmer, säger vice partiledaren Anders Ärleskog.

Fyra personer skadades vid helgens våldsamma och uppmärksammade bråk i Malmö.

Meningarna går isär om bakgrunden men fyra av högerextremisterna misstänks för mordförsök: två har häktats och en tredje, fortfarande misstänkt, har släppts. Samt en fjärde person som fortfarande är på flykt.

Enligt uppgifter till KvP är det 30-årige Andreas Carlsson som är den fjärde misstänkte för knivattackerna i Malmö. Han efterlystes av polisen den 11 mars misstänkt för mordförsök och har varit försvunnen sedan dess.

Andreas Carlsson har en lång bakgrund inom högerextrema kretsar.

Under stora delar av 2000-talet var han aktiv inom det nazistiska partiet Nationalsocialistisk front och gick sedan vidare till Folkfronten och slutligen Svenskarnas parti.

Är tidigare dömd

Bland annat har han varit Svenskarnas partis förste kandidat i kommunalvalet i Svalövs kommun och på femte plats på riksdagslistan. Han har medverkat vid en lång rad demonstrationer och har också, tillsammans med partiledaren Stefan Jacobsson, haft en nyckelroll i partiets sommarläger för ungdomar, Nordisk vision.

Andreas Carlsson är också dömd sedan tidigare. 2005 dömdes han, och erkände, att han slagit en kvinna i huvudet med en flaska utanför en krog i Helsingborg. "Det är enligt tingsrätten en allvarlig misshandel. Det rör sig om en oprovocerad misshandel med tillhygge, som hade kunnat leda till betydligt allvarligare skador än som blev fallet", skrev tingsrätten och utdömde villkorlig dom med samhällstjänst. Tidigare, 1999 och 2004, har han också dömts för skadegörelse och fått ett strafföreläggande för brott mot vapenlagen.

Knackade dörr

Polisen jagar nu Andreas Carlsson och slog tidigare i veckan till mot adresser som han kopplas till.

Andreas Carlsson har varit skriven på en villa i Svalövs kommun som ägs av en "hantverks o kulturförening" som är kopplad till Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti. På tomten finns ett nedbrunnet hus samt ett hus där en kvinna bor. Hon säger att hon aldrig sett till Andreas Carlsson:

- Han har aldrig bott här.

I tisdags knackade dock polisen på hos kvinnan med dragna vapen. De frågade efter Andreas Carlsson.

- De kom i en civil bil. Det var absolut inget dramatiskt. Men de ville ha fatt i honom. Polismännen undrade om han bodde här eller hade sin post hit.

- Han har ju varit skriven här i flera år. Men det var nog bara för att de skulle försöka komma in i fullmäktige, menar kvinnan.

Carlsson kopplas också till andra adresser och skrev tidigare i veckan på sin Facebook-sida - mitt under flykten:

"Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen innan i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck. Men så är det att leva i ett sjukt och genomruttet samhälle! Jag har gjort mitt val och kommer kämpa för vad jag tror på, oavsett!"

Även under gårdagen, fredag, var han aktiv på Facebook under sin flykt.

"Är väldigt lugn"

Partikamraten Anders Ärleskog, vice partiledare för Svenskarnas parti, säger att han är förvånad över misstankarna och delar Carlssons kritik mot polisen och medierna. Nationalister demoniseras, menar Carlsson.

- Han är väldigt lugn och sansad, det skulle förvåna mig om misstankarna stämmer.

- Om det låg någonting i det skulle han och övriga uteslutas ur partiet. Vi är tydliga med det. Men om det i stället handlar om att de försvarat sig mot uppåt 30 personer, då hamnar det i en helt annan dager.

Men vittnesmålen går i olika riktningar - det har samtidigt kommit vittnesmål om att de skadade fått knivhugg i ryggen och att en person fått slag liggandes på marken.

Kvällsposten var i helgen, innan han gick under jorden, i kontakt med Carlsson och frågade huruvida han befunnit sig på platsen för bråket:

- Hade jag varit det så hade jag inte valt att kommentera det just nu när man är uthängd, så jag måste ta ett steg tillbaka. Det är lite chockartat för mig.

Kartläggning pågår

Kammaråklagare Neela Frisell vill inte uttala sig närmare utan konstaterar bara att en fjärde person är misstänkt.

- Kartläggningen pågår och han är misstänkt för samma sak som övriga, det vill säga mordförsök. Men jag vill inte uttala mig närmare om vilka åtgärder som vidtagits.

KvP har utan framgång sökt kontakt med Andreas Carlsson.

Från Nationell Ungdom till Svenskarnas parti

Andreas Carlsson har ett långt förflutet inom högerextrema kretsar och syntes redan i sena tonåren, år 2000, på möten med ungdomsorganisationen Nationell Ungdom och Svenska motståndsrörelsen.

2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front och medverkade senare vid flera demonstrationer och konfrontationer med antirasister i främst Skåne och Blekinge under 2000-talet.

2006 stod han som andra namn på Nationalsocialistisk fronts lista till kommunfullmäktige i Kristianstad.

2008 var han medlem i Folkfronten som, liksom Nationalsocialistisk front, var en föregångare till Svenskarnas parti.

2010 var han femte namn på riksdagslistan för Svenskarnas parti och förstanamn på fullmäktigelistan i Svalöv.

2011 och 2012 ansvarade han för partiets sommarläger Nordisk vision där det bland annat förekom "politisk skolning".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!