Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nazistbilder kuppas in på Google i Skåne

ABF Helsingborg och Migrationsverket drabbades. Foto: Google maps

Söker man på ABF Helsingborg och Migrationsverket på Googles karttjänster dyker bilder från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen upp på mobilskärmen.

Bilderna har kuppats in på sidorna, skriver Sydsvenskan.

– Det här är ju så långt ifrån oss det bara går, säger Artur Malachowski på ABF i Helsingborg.

Söker man på ABF Helsingborg och Migrationsverket på Googles karttjänster dyker det upp bilder från en demonstration med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Samma bild syns när man söker på Migrationsverkets servicecenter och Helsingborgs moské. Men även små företag, förskolor och polisen presenteras av bilden. Totalt är det ett 60-tal organisationer i framför allt Helsingborg och Trelleborg som drabbats av tilltaget. 

"Olustigt"

Artur Malachowski arbetar på ABF och när Sydsvenskan hör av sig till honom reagerar han starkt.

– Det här är ju ingenting som vi vill bli förknippade med och det känns ju olustigt. Men det är ju baksidan av det digitala. Man kan manipulera om man vet hur man ska göra, säger Artur Malachowski till tidningen.

Han säger att han kommer att agera direkt för att se till att få bort bilderna i sökfunktionen.

Därför kundes bilderna läggas in

Anledningen till att bilderna kan läggs in är att Googles användare själva kan dela bilder från platserna i Google maps. Det innebär att verksamheterna som presenteras inte kan styra över bilderna som visas. 

Tanken är förstås att bilderna ska vara relevanta och korrekta – något som står i Googles policy. Flaggbilden från demonstrationen bryter mot reglerna och borde tas bort. Men det görs oftast först när någon anmäler bilderna, skriver Sydsvenskan. 

 

Utdrag ur Googles policy

"Bidrag till Google Maps ska på ett korrekt sätt representera platsen där de togs. Om ett bidrag inte är sanningsenligt tar vi bort bilderna. 

Detta innefattar bilder eller videor som inte är kopplade till den plats eller det företag där de har taggats."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!