ABF Helsingborg och Migrationsverket drabbades. Foto: Google mapsABF Helsingborg och Migrationsverket drabbades. Foto: Google maps
ABF Helsingborg och Migrationsverket drabbades.  Foto: Google maps

Nazistbilder kuppas in på Google i Skåne

Publicerad

Söker man på ABF Helsingborg och Migrationsverket på Googles karttjänster dyker bilder från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen upp på mobilskärmen.

Bilderna har kuppats in på sidorna, skriver Sydsvenskan.

– Det här är ju så långt ifrån oss det bara går, säger Artur Malachowski på ABF i Helsingborg.

Söker man på ABF Helsingborg och Migrationsverket på Googles karttjänster dyker det upp bilder från en demonstration med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Samma bild syns när man söker på Migrationsverkets servicecenter och Helsingborgs moské. Men även små företag, förskolor och polisen presenteras av bilden. Totalt är det ett 60-tal organisationer i framför allt Helsingborg och Trelleborg som drabbats av tilltaget. 

"Olustigt"

Artur Malachowski arbetar på ABF och när Sydsvenskan hör av sig till honom reagerar han starkt.

– Det här är ju ingenting som vi vill bli förknippade med och det känns ju olustigt. Men det är ju baksidan av det digitala. Man kan manipulera om man vet hur man ska göra, säger Artur Malachowski till tidningen.

Han säger att han kommer att agera direkt för att se till att få bort bilderna i sökfunktionen.

Därför kundes bilderna läggas in

Anledningen till att bilderna kan läggs in är att Googles användare själva kan dela bilder från platserna i Google maps. Det innebär att verksamheterna som presenteras inte kan styra över bilderna som visas. 

Tanken är förstås att bilderna ska vara relevanta och korrekta – något som står i Googles policy. Flaggbilden från demonstrationen bryter mot reglerna och borde tas bort. Men det görs oftast först när någon anmäler bilderna, skriver Sydsvenskan. 

 

Utdrag ur Googles policy

"Bidrag till Google Maps ska på ett korrekt sätt representera platsen där de togs. Om ett bidrag inte är sanningsenligt tar vi bort bilderna. 

Detta innefattar bilder eller videor som inte är kopplade till den plats eller det företag där de har taggats."

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag