Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazistangrepp mot tidningsredaktion

Här är banden och skylten som blockerade entrén till Norra Skånes redaktion.
Foto: Norra Skåne/Rickard Nilsson

När nyhetschef Anders Kauranen kom till sitt arbete på Norra Skånes redaktion i Hässleholm möttes han av en obehaglig syn.

Med blågula band och en skylt hade det nynazistiska Svenskarnas parti spärrat av entrén.

– Jag hoppas att polisen tar det här på allvar för det är en attack mot det öppna och demokratiska samhället, säger Anders Kauranen till Norra Skåne.

När Norra Skånes biträdande redaktionschef och nyhetschef Anders Kauranen kom till jobbet strax före halv åtta på måndagsmorgonen möttes han av blågula band och en skylt.

"Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån"

Skylten var undertecknad av det nynazistiska Svenskarnas parti.

– Jag gick fram och läste och då tänkte jag att det här är fan nazister, säger Anders Kauranen till Norra Skåne.

Polisanmält

Norra Skånes chefredaktör och ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk polisanmälde angreppet i samma stund som hon fick kännedom om det.

– Jag tycker att man kunde använda sin yttrandefrihet på ett mer konstruktivt sätt, säger hon till Kvällsposten.

Hon ser allvarligt på angreppet, men vill samtidigt inte förstora upp aktionen alltför mycket.

– Alla försök att angripa demokratin och mediernas uppdrag är förstås allvarliga och ska tas på stort allvar, men när man sätter upp två blågula band i kors utanför en tidning och har ett tryckt A4-papper där man beskyller oss för svenskfientlig propaganda, då kan jag inte riktigt ta det på det här allra största allvaret, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk till Kvällsposten.

Hon tror att det är precis den här effekten Svenskarnas parti vill ha.

– Vi kan inte negligera det här naturligtvis, men samtidigt tycker jag personligen att det är viktigt att man inte gör det här större än vad det är eftersom det är precis det jag tror att Svenskarnas parti vill, att få det mediala strålkastarljuset på sig, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Beslagtagen

Strax före klockan tio var en polispatrull på plats. Skylten och banden har nu tagits i beslag.

Enligt TT har flera tidningsredaktioner drabbats av angrepp under morgonen. Hudiksvallstidningen och Östran ska ha mötts av samma avspärrning. Även Hässleholms kommun har fått påhälsning under natten.

För några veckor sedan utsattes ett 15-tal kommunhus och flera redaktioner runtom i landet. Då gick polisen inte vidare med fallet eftersom det sågs som "en symbolhandling inom ramen för yttrandefriheten".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!