Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nazist åtalas för förtal av åklagare

Andreas Karlsson vid häktningsförhandlingen 2016. Foto: TOMAS LEPRINCE

Nazisten Andreas Karlsson kallade en åklagare för rasistiska tillmäle" efter att han släppts ur häktet.

Nu åtalas han för grovt förtal.

Andreas Karlsson, åtalades för grov misshandel i samband med det så kallade "Möllan-målet" på Möllevången i Malmö i mars 2014. Då hamnade han tillsammans med flera andra i bråk med en feministisk demonstration. Flera personer skadades i bråket,däribland Showan Shattack.

Åklagaren åtalade Andreas Karlsson för grov misshandel och mordförsök. I tingsrätten fälldes han för grov misshandel, bland annat blev en man knivskuren i lungan och en kvinna i armhålan. Men målet överklagades och i hovrätten friades Andreas Karlsson, han ansågs enligt rätten ha handlat i nödvärn.

Attackerade åklagaren i en podd

Efter frisläppandet medverkade Karlsson i en podd. I sändningen attackerade han en kvinnlig åklagare, samma som lett förundersökningen mot honom avseende händelserna på Möllevången, och kallade henne för rasistiska tillmälen.

Uttalandet anmäldes till justitiekanslern, men JK ansåg inte att det var ett yttrandefrihetsbrott eftersom webbplatsen som sände intervjun inte är ett massmediaföretag och saknar utgivarbevis.

I stället lämnades ärendet över till en annan åklagare och på fredagsförmiddagen åtalades Andreas Karlsson för grovt förtal.

Andreas Karlsson nekar

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom uppgiften genom sitt innehållanspelande på målsägandens hudfärg, nationella eller etniska ursprung, den omfattning i vilken uppgiften blivit spridd och att missaktningen var riktad mot en person som vidtagit åtgärder i sin myndighetsutövning", skriver vice chefsåklagare Åsa Adolfsson i stämningsansökan.

Andreas Karlsson nekar till brottsmisstankarna.

I samband med åtalet för misshandeln vid sammandrabbningen på Möllevången fälldes en 30-årig man för grov misshandel av Showan Shattack.