Många har hört av sig till Navid Modiri och uppmuntrat till översättningar av texten – just för att den ska nå de grupper som i nuläget söker sig till Sverige.Många har hört av sig till Navid Modiri och uppmuntrat till översättningar av texten – just för att den ska nå de grupper som i nuläget söker sig till Sverige.

Många har hört av sig till Navid Modiri och uppmuntrat till översättningar av texten – just för att den ska nå de grupper som i nuläget söker sig till Sverige.

Navid Modiri skrev ett "välkomstbrev" till flyktingarna. Hans rörande meddelande har gillats över 34 000 gånger. Foto: ROBERT ELDRIM, MEDLJUSNavid Modiri skrev ett "välkomstbrev" till flyktingarna. Hans rörande meddelande har gillats över 34 000 gånger. Foto: ROBERT ELDRIM, MEDLJUS

Navid Modiri skrev ett "välkomstbrev" till flyktingarna. Hans rörande meddelande har gillats över 34 000 gånger.

 Foto: ROBERT ELDRIM, MEDLJUS

Navid Modiris hyllade inlägg till flyktingar

Publicerad

Navid Modiri skrev ett "välkomstbrev" till flyktingarna. Nu har hans rörande meddelande gillats över 34 000 gånger.

– Texten är inte kopplad till invandringspolitiken utan enbart till första mötet med personen. Oavsett vilket parti man röstar på så kan man i den här stunden vara en medmänniska, säger Navid.

Under fredagen när Navid Modiri, 33, låg hemma i soffan i Malmö och slökollade på dokumentärer började en text ta form i hans huvud – som en slags reaktion på dagens flyktingsituation.

– Jag satte mig och skrev ner allt i ett flöde och gick sedan tillbaka till soffan. En stund senare hade några gillat och kommenterat inlägget, säger Navid.

"Hej syster. Välkommen till Sverige. Ställ ner väskan ett tag. Nej, jag behöver inte se ditt pass. Lägg undan dollarsedlarna. Hur har resan varit?", inleder han inlägget med som för närvarande har gillats över 34 000 gånger och har över 8 500 delningar.

– För mig handlar inlägget om de många utmaningar vi står inför som lätt bli ideologiska och politiska frågor. I stället blir många av de samtalen, som förs om de här frågorna, argumentativa och hamnar i debatter, säger han och fortsätter:

– Den här texten tar inte ställning i något politiskt läger utan är ett brev till en person, en kvinna, som kommer hit till Sverige i dag, med ett så mänskligt tilltal som möjligt med frågor och svar på hur man kan hjälpa den här personen.

Positiva reaktioner

"Hur svenskarna är som folk? De är fina. Varma och intelligenta. Lojala och arbetsamma. Hjälper gärna till. Lite blyga i första mötet men när man väl blir kompisar slappnar de av lite mer. Vissa gillar att prata om väder och andra om filosofi."

Reaktionerna på inlägget har nästan enbart varit positiva.

– Jag skulle väl säga att 95 procent har varit kärleksfulla och berörande kommentarer och sen är det några som drar åt andra håll och ifrågasätter det på ett politiskt plan. Jag har inget behov av att diskutera med personerna men de har rätt att tycka som de vill.

Översatts till flera språk

Många som har hört av sig har också uppmuntrat till översättningar av texten – just för att den ska nå de grupper som i nuläget söker sig till Sverige.

– Flera har erbjudit sig för att översätta texten till andra språk och för närvarande finns det en engelsk, en turkisk och en persisk översättning, säger han och fortsätter:

– Texten är inte kopplad till invandringspolitiken utan enbart till första mötet med personen. Oavsett vilket parti man röstar på och oavsett vem man är så kan man i den här stunden vara en medmänniska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag