Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nattvak band fast äldre man i sängen

Mannen som bands fast vid sängen var intagen för vård på ortopeden i Malmö. (Bilden tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: ROGER LUNDHOLM
Vårdpersonal ska lösa de problem som uppstår utan tvång och med omtanke om patienten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nattpersonal på Skånes universitetssjukhus i Malmö band fast en äldre man i hans sjuksäng med gummislang.

Chefsläkaren har gjort en polisanmälan och händelsen har även lex Maria-anmälts eftersom det fanns ”risk för vårdskada på grund av psykiskt lidande”.

Mannen som är i 70-årsåldern var i början av september inlagd på ortopedkliniken i Malmö.

Han hade drabbats av en fraktur på nackkotorna och det var viktigt att han skulle ligga så stilla som möjligt. Under natten behövde mannen därför ständig övervakning.

Men i stället för att manuellt hålla koll på hans rörelser valde nattvakspersonal att binda fast mannen i sängen. Avsikten var att hindra honom från att skada sig själv.

Bands med gummislang

Hans händer fjättrades till sänggrindarna med bitar av gummislang. Det gjorde mannen oförmögen att röra sig mer än marginellt och minimerade risken att förvärra skadorna.

Mannen hade redan från början varit orolig – och upplevelsen att vara fastbunden gjorde inte situationen lättare för honom.

Att binda fast mannen strider också mot vårdpersonalens skyldighet att alltid lösa problemen utan tvång och med respekt för och omtanke om patienten.

Vill inte kommentera

Chefsläkaren Daina Selga vid SUS Malmö har gjort en anmälan enligt lex Maria "på grund av den risk för vårdskada i form av psykiskt lidande som uppstod i och med att patienten var fastbunden".

Kvällsposten har varit i kontakt med Daina Selga som inte var i tjänst och därför ansåg sig förhindrad att kommentera anmälan.

Hon hänvisade till tjänstgörande chefsläkare vid SUS Malmö. KvP har sökt även denne via hans medarbetare men han har inte återkommit.

Olaga frihetsberövande

Händelsen i september har även polisanmälts. En brottsrubricering som skulle kunna diskuteras är i så fall olaga frihetsberövande.

Chefsläkare Daina Selga anser i sin lex Maria-anmälan att händelsen med den fastbundne mannen beror på "bristande introduktion till patientvak".

Det problemet ska verksamheten nu i färd med att åtgärda, hävdas det.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!