Natos jätteövning i Skåne – inför ögonen på Putin

Jätteövningen Baltops 2019 kommer hållas i södra Östersjön. Vissa delar utanför den skånska kusten.
Foto: JENS CHRISTIAN
Precis som 2015 kommer soldater landstiga längs den skånska kusten under övningen Baltops 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN

Under första halvan av juni samlas 12 000 soldater utanför Sydsveriges kuster. I Skåne landsätts 500 man.

Baltops 2019 är den största övningen i området på flera decennier – och på andra sidan Östersjön håller ryssarna koll. 

– De kommer aktivera sig, sen är frågan om de vill uppträda aggressivt eller om de vill vara mer tillbakadragna, säger överstelöjtnant Jan Forsberg.

Mellan den 9 och 21 juni hålls jätteövningen Baltops 2019. 12 000 soldater, 44 örlogsfartyg och över 40 stridsflyg och helikoptrar kommer befinna sig i södra Östersjön. Sexton Natoländer plus Sverige och Finland kommer genomföra flera amfibieoperationer och träna luftförsvar, minröjning och ubåtsjakt. 

– Nato vill ha en symboleffekt mot framför allt ryssarna, säger överstelöjtnant Jan Forsberg som är före detta lärare i militär teknik vid Försvarshögskolan.

– Det är ett betydligt spändare läge i världen nu, vi står på randen till ett krig mellan Iran och USA och Nato övar mer och mer eftersom de förstår att en konflikt i Mellanöstern kan få en spridningseffekt till Europa. 

Vladimir Putins Ryssland kommer hålla stenkoll på Baltops 2019.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Närgångna ryska attackflygplan

Under en Nato-övning utanför Skånes kust i höstas var två tunga ryska attackflygplan mycket närgångna mot det belgiska örlogsfartyget Godetia. 

Enligt den belgiska marinen var de ryska attackflygplanen lastade med skarpa robotar – och två Jas-plan omdirigerades att följa efter dem. 

Finns det risk för liknande provokationer under Baltops 2019?

– De kommer aktivera sig, sen är frågan om de vill uppträda aggressivt eller om de vill vara mer tillbakadragna. Men ryssarna kommer följa det här med största intresse, säger säger överstelöjtnant Jan Forsberg.

Vad är det ryssarna kommer följa?

– De kommer flyga med sina signalspaningsplan. De tittar på våra ledningssystem, hur vi leder förbanden, de samband vi har och hur vi kan koordinera oss. De försöker se svagheter. 

Vad kan det finnas för svagheter?

– Framförallt är det alltid problem när man övar med olika marina enheter från flera olika länder. Men med ett och samma ledningssystem ska man kunna ge order snabbt och effektivt. 

ÖB välkomnar närvaro från USA

Övningen kommer ledas av viceamiral Andrew Lewis som är chef för USA:s andra flotta. Från flaggskeppet USS Mount Whitney kommer han att styra övningarna. 

Enligt Sydsvenskan välkomnar Sveriges ÖB Micael Bydén den amerikanska närvaron i Östersjön. 

– Den är bra såtillvida att vi vet att vi inte är själva i det här området. Vi bygger vår säkerhet med andra. Vi måste kunna ge och ta emot militärt stöd. Vi behöver våra partners. Och våra partners måste tro på oss och tycka att vi är relevanta, sa han till Sydsvenskan i samband med en övning på Ravlunda skjutfält i april. 

Mängder med soldater kommer att öva utanför Sydsveriges kust. På bilden, soldater på Ravlunda 2015.
Foto: Jens Christian

500 soldater landsätts i Skåne

500 soldater från USA, Storbritannien och Spanien ska landstiga vid Ravlunda under övningen. Både från sjöss och från luften. 

Men överstelöjtnant Jan Forsberg tror inte att svenska sommarfirare kommer påverkas av övningen. 

– Det kommer dåna lite i luften, men annars kommer det inte märkas så mycket. Vi har landat fallskärmsjägare på Gotland tidigare och haft B52:or i Hanöbukten så det är inte första gången vi gör något sånt här, säger han. 

Militärövningen Baltops 2019 i siffror

Övningen äger rum mellan den 9 och 21 juni. 

12 000 soldater från 18 länder deltar. 

44 örlogsfartyg och över 40 stridsflyg och helikoptrar kommer att delta i övningarna. 

Övningen styrs från flaggskeppet USS Mount Whitney, ett 188 meter långt örlogsfartyg. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!