Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nationalparken hotas – av bökande vildsvin

Stenshuvuds nationalpark i Simrishamn har drabbats av stora bökskador på grund av stora vildsvinsstammar.Foto: ANDERS GOOD / IBL
Nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg berättar att vildsvinen blir ett problem eftersom stammen har blivit för stor. Foto: Privat

Vildsvin har blivit ett hot mot Stenshuvuds nationalpark.

I ett försök att minska vildsvinsstammen har parken satt up elstängsel och bedriver skyddsjakt – men det uppskattas inte av alla. 

– Vi har haft folk som skrikit och stört oss i vår jaktradio, säger nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg.

Att det rör sig vildsvin kring Stenshuvuds nationalpark i Simrishamn är ingenting som är nytt. Men på senare tid har hovdjuren blivit alldeles för många, och deras ständiga bökande har blivit ett stort problem, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om

Nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg beskriver vildsvinen som levande jordfräsar, och berättar att viktiga naturvärden riskerar att gå förlorade när hovdjuren får härja fritt. 

– Enstaka vildsvin gör ingenting och de ställer inte till det alls. Men det är den stora numerären som har blivit ett problem nu, berättar han. 

– I hela södra Sverige har vildsvinsstammen ökat något enormt så när besökarna lämnar nationalparken, då börjar vildsvinen flytta in och då blir det väldigt många och stora bökskador. 

Stenshuvuds nationalpark har drabbats av rejäla bökskador på grund av vildsvin. Foto: Fredrik Ståhlberg
Nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg beskriver vildsvinen som ”levande jordfräsar”.Foto: Fredrik Ståhlberg

Jakten stördes – av musik

För att få bukt med vildsvinsskadorna har nationalparken bland annat tagit till två metoder:

• Elstängsel har rests runt nationalparkens allra känsligaste delar.

• Inne vid nationalparken bedrivs även skyddsjakt, i hopp om att driva bort vildsvinen.

– Vi har gamla kulturlandskap med gamla betesmarker som tar lång tid att gro. Men en enda flock kan förstöra den marken över en natt, säger Fredrik Ståhlberg.

Nationalparken har skrivit om problemet på sin Facebook-sida och den skyddsjakt som bedrivs är inte helt okontroversiell. Privatpersoner har såväl skrikit som spelat musik i jaktradion för att försöka störa jägarna. 

Men jakten fortgår, berättar Fredrik Ståhlberg. 

– Genom att skjuta några enstaka vildsvin kan vi förhoppningsvis driva bort några av flockarna, säger han.

– Problemet är bara att de har blivit så många att om en flock försvinner flyttar nästa in. Det är inte som förr när vildsvinen flyttade på sig i flera veckor och ibland även månader när det bedrevs jakt. Men nu tar det bara enstaka dagar så är vildsvinen tillbaka igen.