Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nationalist stäms efter internet-påhopp

Nils-Erik Hennix stäms efter att ha hängt ut SSU-aren Martin Tunström på sin Facebook-sida. Rättelse: I en tidigare version av bildtexten stod att Nils-Erik Hennix tillhör Sverigedemokraterna. Det är fel. Foto: Kenneth Larsson/Privat
Namn, adress, personnummer, bild och telefonnummer.
Nu stämmer socialdemokraten Martin Tunström, 27, nationalisten Nils-Erik Hennix, 67, för att denne hängt ut honom på sin Facebooksida.
- Jag tycker det är obehagligt, säger Martin Tunström.
Hässleholmaren Nils-Eric Hennix var tidigare ledare för Nationaldemokraterna, och tillhör i dag den nazistiska rörelsen. På sin Facebooksida har han publicerat en bild på Martin Tunström, SSU-medlem i Helsingborg. Bredvid bilden står Martin Tunströms personuppgifter: Telefonnummer, adress, personnummer. "Sosseslyngeln Martin Tunström som för några år sedan såg till att min hemsida stoppades och som förföljer nationalister" skriver Nils-Eric Hennix i sin text.

"Viktigt att markera"

Solklart brott mot personuppgiftslagen men även upphovsrättslagen eftersom bilden är stulen, anser Martin Tunström. Därför har han stämt Hennix vid Hässleholms tingsrätt.
- I och med att han är en ledande person i den nationalistiska rörelsen är det viktigt att markera, säger Martin Tunström.
Dessutom tycker han att publiceringen känns hotfull.
- Många inom den nationalsocialistiska rörelsen har en brottslig vandel. Vapenbrott, misshandel och ibland mord, säger han. Så det är klart att jag tycker det är obehagligt.

Bryr sig inte om anmälan

Nils-Eric Hennix säger att han skrev ut Martin Tunströms uppgifter för att han inte skulle blandas ihop med någon annan med samma namn.
- Han har skrivit ärekränkande saker om mig på sin hemsida och förföljt mig och andra nationalister i närmre tio år. Jag hade en politisk webbsida som han fick stoppad. Jag anser att han vill hindra en öppen demokratisk debatt, säger Hennix.
Han kommer inte att bry sig om anmälan.
- Inte ett dugg. Jag ska skriva ett brev till tingsrätten i helgen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!