Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

300 måste vaccineras igen – flera fick koksalt

Nästan 300 personer i Lund måste omvaccineras. Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den felaktiga vaccinationen skedde på vårdcentralen Måsen i Lund.
Foto: Google maps

Nästan 300 personer i Lund som vaccinerades mot covid-19 i Lund i lördags måste nu bli vaccinerade igen, skriver Sydsvenskan. 

Sju av sprutorna som gavs innehöll koksaltlösning – men ingen vet vilka sju som fick den felaktiga sprutan.

I lördags vaccinerades 298 personer mot covid-19 vid vårdcentralen Måsen i Lund. De skulle ges vaccinet från Pfizer Biontech.

Men någon i vårdpersonalen gjorde ett misstag när vaccindoserna gjordes i ordning.

Vaccinet ska spädas ut med koksaltlösning innan det används – men den som utförde det momentet tänkte fel.

Spädde ut två gånger

– När man vaccinerar fungerar det som så att man späder ut doser med koksalt. Av någon anledning fyllde en anställd en ampull två gånger så att det blev sju extra doser med endast koksalt, säger Jörgen Johansson, chefsläkare vid Region Skåne, till Sydsvenskan.

– När man räknade ihop det i slutet av dagen fick man det inte att stämma. Man hade för många doser kvar i förhållandet till antalet som skulle vaccineras. En anställd kom då på att hen gjort fel.

I efterhand är det omöjligt att veta vilka sju av de 298 personerna som fått enbart koksaltlösning. Därför måste samtliga omvaccineras.

Ingen risk för de drabbade

Enligt chefsläkaren ska det inte innebära någon risk för de 291 som faktiskt fick Pfizer Biontech att ta emot ytterligare en dos vaccin så snart efter den förra.

Snarare tvärtom.

– Man kan få de vanliga biverkningarna vid vaccinering men om man ger extra dosen nära den föregående så minskar risken för biverkningar. Troligen får man ett ännu bättre skydd, säger Jörgen Johansson till Sydsvenskan.

Tidningen har även pratat med en man i 65-årsåldern som är en av de drabbade och nu måste ta en tredje dos vaccin.

– Den spontana reaktionen var: ”Jaha, då får vi vaccinera oss igen”. Man vill ju ta sig ur det här. Så att man kan få ett normalt liv. Sedan börjar man tänka på vad det innebär, men jag tror inte att det finns några risker med att ta en tredje dos, säger han till Sydsvenskan.

TV: Bristande information försvårar vaccinplanering i Region Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!