Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Narkosläkare misstänks för grovt narkotikabrott

Poliserna som öppnade väskan på vinden hittade de 236 719 tabletter värda cirka 4 miljoner kronor om de sålts på gatan.
Den här bilden fanns i en åtalad 25-årings mobiltelefon. I förundersökningen finns uppgifter som tyder på att han kan ha varit den som sålt de narkotikaklassade tabletterna. Han gjorde flera resor i Sverige innan han greps.
Polisen hittade 17 000 kronor i kontanter gömda hos läkaren.
Här på vindsförrådet i Malmö gjorde polisen ett rekordbeslag av narkotikaklassade tabletter.
Den här väskan var fylld med insmugglad narkotikaklassade tabletter. En lastbilschaufför som greps av tullen och senare häktades misstänks ha smugglat in tabletterna.

En narkosläkare verksam i Sydsverige sitter sedan en tid häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Polisen kom honom på spåren när väktare grep en man som försökte stjäla skor på Triangels köpcentrum i Malmö. 

På en vind hittade poliserna narkotikaklassade tabletter som har ett uppskattat värde av cirka 4 miljoner kronor.

Mannen som greps på köpcentrat är en 25-åring från Bosnien på tillfälligt besök i Sverige. I slutet av september förra året blev han misstänkt för att ha försökt stjäla ett par skor och togs om hand av vakter.

Det kunde ha varit ett rutinärende men blev något helt annat. Den nervöse 25-åringen gjorde poliserna misstänksamma. Han hade dessutom en mobiltelefon av märket Blackberry, vanligt förekommande bland kriminella som vill kunna skicka krypterade meddelanden.

Poliserna upptäckte också att 25-åringen hade nycklar till två mindre lägenheter i Malmö. När de kontrollerade en av lägenheterna stötte de på en man i 30-årsåldern som påstod att han hyrt ut lägenheten åt mannen från Bosnien.

Uppträdde nervöst

Mannen berättade att han arbetar som narkosläkare men uppträdde alltmer underligt efterhand som poliserna frågade ut honom om bosniern.

När två poliser undersökte ett vindsförråd som hör till en av lägenheterna hittade de en överraskande stor mängd narkotikaklassade tabletter. Sammanlagt 236 719 stycken.

– Det är sjuka mängder som jag inte på något sätt kan fantisera om hur mycket det är, svarade läkaren när han fick frågor om beslaget av polisen.

En utredare uppskattar i en uträkning värdet på tabletterna, om de hade sålts på gatan, till cirka 4 miljoner kronor.

Läkaren svär sig fri från all kännedom om tabletterna men blev precis som 25-åringen häktad i slutet av september förra året som misstänkt för grovt narkotikabrott.

Allt eftersom utredningen fortskred försvagades dock misstankarna mot läkaren. Han blev försatt på fri fot innan årsskiftet.

Chaufförs DNA på knarket

Men i slutet av januari i år fastnade en lastbilschaufför i från Serbien i tullen med exakt samma slags narkotikaklassade tabletter som hittats på vinden. När lastbilschaufförens DNA kontrollerades fann man att samma DNA hittats på tabletter och burkar som fanns på vinden i Malmö.

Då var läkaren fortfarande på fri fot. Den saken ändrades för några veckor sedan. Kammaråklagare Tomas Olvmyr skickade in en ny begäran om att läkaren skulle häktas.

– Det tillkom ny bevisning som gjorde att misstankarna stärktes, säger Tomas Olvmyr.

Vad den nya bevisningen består av vill han inte gå in på. Men det framgår av handlingar i tingsrätten att utredarna hos polisen fått fram en chattkonversation.

Skostölden på Triangelns köpcentrum har därmed kommit att handla om vad som förefaller vara en omfattande mångmiljonhandel med narkotikaklassade tabletter.

Läkaren nekar

Läkaren har fortsatt neka till alla misstankar. Men har fått acceptera att hans vardag samt göranden och låtande granskats under lupp av polisen. 

På frågan varför han lät bosniern bo gratis hänvisade läkaren till att han bara hjälpt en ”polare”.

– Min polare sa att han var en reko kille som är kock här i stan, så jag tänkte att det var schysst och låna ut lägenheten till honom, säger läkaren i ett förhör.

Det finns inget som tyder på att bosniern arbetat som kock. Istället har polisen hittade anteckningar och annat som tyder på att han kan ha varit den som såg till att knarktabletterna levererats till andra.

Den 25-årige mannen från Bosnien har en något oklar inställning till misstankarna. Han åtalades nyligen för grovt narkotikabrott. Samtidigt pågår utredningen mot läkaren och lastbilschauffören.