Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära hälften av fallen var brittisk mutation

Så biter vaccinen på de olika mutationerna
40 procent av testerna som typats i Kalmar visade på brittiska mutationen förra veckan. Arkivbild.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Den brittiska mutationens framväxt fortsätter i Kalmar län.

Förra veckan utgjorde den brittiska virusvarianten 40 procent av de fall som typats i regionen – en fördubbling jämfört med veckan innan.

Region Kalmar län har sedan tidigare larmat om att den muterade coronavirusvarianten från Storbritannien fått fäste i regionen. Under vecka 5 och 6 misstänktes mutationen utgöra 20 procent av de positiva covid-fallen som skickats på typning.

Siffror från förra veckan visar nu att drygt 40 procent av fallen i Kalmar län som typats bestod av den brittiska varianten.

– Vi hade en förvånansvärt hög andel i de stickprov som gjordes veckorna 5 och 6, nu visar det sig att det skett en fördubbling. Den brittiska varianten är mer smittsam, vilket vi ser just nu i en ökning av antalet smittade i vårt län och att fler personer behöver sjukhusvård igen, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer i ett pressmeddelande.

TV: Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!