Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nära dubblering av smittan i Skåne

Eva Melander säger att det fortsatt är få fall hos gruppen 80+.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet nya fall har nära fördubblats i Skåne under förra veckan. 

Ökningen är delvis en konsekvens av nya provtagningsregler – men smittan har också ökat i samhället. 

– Bland barn i låg- och mellanstadieålder ses en ökning både av antalet och andelen fall bland de provtagna, säger smittskyddsläkaren Eva Melander. 

Antalet nya fall, 1910, är den högsta siffran sedan i mitten av maj.  

Coronasmittan fortsätter att öka i Skåne. 

Under den gångna veckan har antalet nya bekräftade fall ökat från 1079 (föregående vecka) till 1910. Till saken hör dock att riktlinjerna för vilka och när man ska provta sig har ändrats, vilket gör det svårt att jämföra med föregående veckor. 

– Bedömningen är att vi har en ökning i samhället. Storleken på ökningen är däremot svår att uppskatta just nu med anledning av de nya provtagningsreglerna. Bland barn i låg- och mellanstadieålder ses en ökning både av antalet och andelen fall bland de provtagna. Däremot ser vi fortsatt få personer med covid-19 i gruppen 80 år och äldre och fortsatt få på särskilt boende, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne, i ett pressmeddelande.

En jämförelse längre bak i tiden visar dock att Skåne nu har flest bekräftade fall sedan i mitten av maj månad. 

– Det är viktigare än någonsin att stanna hemma och provta sig vid symtom, att tvätta händerna och att undvika trängsel. Och framför allt att vaccinera sig om man inte redan har gjort det, fortsätter Eva Melander.

1200 doser har förvarats fel

I pressmeddelandet från Region Skåne framgår också att 1200 doser har förvarats i frys i stället för kyl inom akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus. Felet ska ha upptäckts när personal skulle få vaccin. 

– Rekommendationen är att vi inte ska använda dem. Vi kommer att skriva en avvikelserapport och utreda hur det kunde bli fel, säger Oskar Hammar, verksamhetschef för akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus, i pressmeddelandet. 

Se mer: Smittskyddsläkaren i Blekinge: ”Vi kanske bara är lite tidigt ute”

Smittskyddsläkaren i Blekinge: ”Vi kanske bara är lite tidigt ute”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!