Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära 600 vårdas i Skåne efter nyår

Smittskyddsläkaren i Skåne om nyår: ”Blir du bjuden på något större – tacka nej”
Carl-Johan Sonesson, regionråd i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Universitetssjukhus i Lund. Arkivbid.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läget är fortsatt ansträngt för vården i Skåne.

Efter nyårshelgen vårdas nära 600 personer med covid-19 på sjukhus – och totalt 60 av dem får intensivvård. Det är den högsta siffran sedan pandemins start.

Redan dagen innan nyårsafton var läget för vården i Skåne allvarligt, och det har blivit värre. Under storhelgen har ytterligare 18 personer lagts in med covid-19 i regionen – och just nu vårdas 596 personer på sjukhus.

Totalt 60 personer med covid-19 får intensivvård. Antalet intensivvårdare och inlagda patienter på sjukhus är den högsta i Skåne sedan pandemins start. 

”Tyvärr ser vi återigen ett fortsatt ökat tryck på både vårdplats med och utan intensivvård”, skriver Region Skånes regionråd Carl-Johan Sonesson på Facebook.

Ökningen har skett hastigt i Skåne. Den 14 december vårdades totalt 27 patienter med covid på sjukhus – drygt två veckor senare är antalet mer än det dubbla. 

Efter jul aktiverades även det så kallade krislägesavtalet i Region Skåne, vilket innebär att vårdpersonal kan schemaläggas med täta arbetspass och jobba längre pass och med kortare återhämtning än vanligt.

Håkan Kerrén, stabschef på Helsingborgs lasarett, uttryckte sin oro i en intervju med Sydsvenskan på lördagen:

– Jag är orolig för detta sen en bra tid tillbaka. Hur högt ska vi komma innan kurvan planar ut?


TV: Här vaccineras Karin, 89, i Skåne: ”Känns skitbra!”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!