Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Naomis ovanliga missbildning: "Vill inte att hon ska skämmas"

Foto: Annie Sjödahl tillsammans med dottern Naomi, 7 månader.
Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda tummarna.

Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda sina tummar.

Nu berättar mamma Annie om dotterns ovanliga diagnos – något hon gör för just hennes skull.

– Vi bestämde oss väldigt tidigt att det inte var någon idé att ”hyscha” ner någonting, det bästa är att vi är öppna och då kommer inte hon heller att skämmas när hon blir äldre, säger Annie.

Annie Sjödahls, 23, dotter Naomi föddes för sju månader sedan i hemstaden Helsingborg. När Annie gjorde ultraljudsundersökningarna under graviditeten fanns det inget att anmärka på, men efter födseln misstänkte läkarna att det var något speciellt med hennes fingrar.

– Först tänkte jag att de skulle säga att hon hade simhud, för det är rätt vanligt, men när man kollade noggrant så såg man att hennes tumme och pekfinger satt ihop på ena handen och att tummen var sned på andra. Min första tanke var att ”åh nej, nu måste de operera henne”, säger Annie.

Det visade sig att lilla Naomi hade en missbildning, tumhypoplasi, som innebär att tummarna inte utvecklas som de ska och kan växa ihop med pekfingret. Det kan åtgärdas med en, eller flera, operationer och i vissa fall riskerar patienten att bli av med ett finger.

 

LÄS MER: Mamma Katharina, 45, vädjar: Lämna den här parkeringsplatsen fri 

 

– Naomi har ärvt det här från mig, men hon har en lite värre utgångspunkt än vad jag hade när jag opererades. I hennes fall kommer läkarna att plocka bort tummen och flytta ner pekfingret som sedan blir en som en tumme. 

"Vad alla barn ska tänka"

Till en början oroade sig Annie för operationen – men även för framtiden när Naomi växer upp.

– Det som oroade mig mest var vad alla barn ska tänka när hon börjar skolan. Det är därför viktigt för oss att lära henne att tycka om sig själv och hjälpa henne med att komma på svar på tal ifall någon uttrycker sig illa.

 

LÄS MER: Katarina grep in när tjejen blev överfallen 

 

Annie lägger frekvent upp bilder på dottern på sin Instagram och har aldrig haft för avsikt att dölja dotterns missbildning.

– Vi bestämde oss väldigt tidigt att det inte var någon idé att ”hyscha” ner någonting, det bästa är att vi är öppna med hur det är och då kommer inte hon heller att skämmas när hon blir medveten om det, i stället kommer hon förhoppningsvis känna att hon är speciell.

– Vi vill  göra det till en positiv grej och inte försöka tysta ner det.

Ville vara öppen

Annie minns första gången hon la upp en bild och berättade om Naomis missbildning i tummarna.

– Vi hade kommit hem från sjukhuset och ville landa i allt det nya, någon vecka senare la vi upp en bild på henne och berättade att hon föddes med en diagnos, precis som jag hade gjort, och att hon kommer att behöva genomgå operation.

– När jag skrev om min dotter så skrev flera andra personer, en skrev att hennes barn föddes med sex fingrar. Man når så många när man är öppen.

Annie fick otroligt mycket pepp och fina ord efter sitt inlägg.

– Vi fick så mycket kärlek från alla håll och kanter och många som skrev att det kommer att bli bra och att Naomi hade bästa utgångspunkten eftersom hon har mig som har gått igenom samma sak. Det är skönt att vara öppen om detta. 

Annie tror på att våga prata och visa även det som kan upplevas som annorlunda

– Jag tror att många känner lite lättnad när man ser att någon annan är öppen med det här, att man känner att man inte är ensam utan att det går att söka stöd hos andra. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!