Foto: Annie Sjödahl tillsammans med dottern Naomi, 7 månader.Foto: Annie Sjödahl tillsammans med dottern Naomi, 7 månader.
 Foto: Annie Sjödahl tillsammans med dottern Naomi, 7 månader.
Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda tummarna.Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda tummarna.
Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda tummarna.

Naomis ovanliga missbildning: "Vill inte att hon ska skämmas"

Publicerad

Lilla Naomi föddes med en missbildning i båda sina tummar.

Nu berättar mamma Annie om dotterns ovanliga diagnos – något hon gör för just hennes skull.

– Vi bestämde oss väldigt tidigt att det inte var någon idé att ”hyscha” ner någonting, det bästa är att vi är öppna och då kommer inte hon heller att skämmas när hon blir äldre, säger Annie.

Annie Sjödahls, 23, dotter Naomi föddes för sju månader sedan i hemstaden Helsingborg. När Annie gjorde ultraljudsundersökningarna under graviditeten fanns det inget att anmärka på, men efter födseln misstänkte läkarna att det var något speciellt med hennes fingrar.

– Först tänkte jag att de skulle säga att hon hade simhud, för det är rätt vanligt, men när man kollade noggrant så såg man att hennes tumme och pekfinger satt ihop på ena handen och att tummen var sned på andra. Min första tanke var att ”åh nej, nu måste de operera henne”, säger Annie.

Det visade sig att lilla Naomi hade en missbildning, tumhypoplasi, som innebär att tummarna inte utvecklas som de ska och kan växa ihop med pekfingret. Det kan åtgärdas med en, eller flera, operationer och i vissa fall riskerar patienten att bli av med ett finger.

 

LÄS MER: Mamma Katharina, 45, vädjar: Lämna den här parkeringsplatsen fri 

 

– Naomi har ärvt det här från mig, men hon har en lite värre utgångspunkt än vad jag hade när jag opererades. I hennes fall kommer läkarna att plocka bort tummen och flytta ner pekfingret som sedan blir en som en tumme. 

"Vad alla barn ska tänka"

Till en början oroade sig Annie för operationen – men även för framtiden när Naomi växer upp.

– Det som oroade mig mest var vad alla barn ska tänka när hon börjar skolan. Det är därför viktigt för oss att lära henne att tycka om sig själv och hjälpa henne med att komma på svar på tal ifall någon uttrycker sig illa.

 

LÄS MER: Katarina grep in när tjejen blev överfallen 

 

Annie lägger frekvent upp bilder på dottern på sin Instagram och har aldrig haft för avsikt att dölja dotterns missbildning.

– Vi bestämde oss väldigt tidigt att det inte var någon idé att ”hyscha” ner någonting, det bästa är att vi är öppna med hur det är och då kommer inte hon heller att skämmas när hon blir medveten om det, i stället kommer hon förhoppningsvis känna att hon är speciell.

– Vi vill  göra det till en positiv grej och inte försöka tysta ner det.

Ville vara öppen

Annie minns första gången hon la upp en bild och berättade om Naomis missbildning i tummarna.

– Vi hade kommit hem från sjukhuset och ville landa i allt det nya, någon vecka senare la vi upp en bild på henne och berättade att hon föddes med en diagnos, precis som jag hade gjort, och att hon kommer att behöva genomgå operation.

– När jag skrev om min dotter så skrev flera andra personer, en skrev att hennes barn föddes med sex fingrar. Man når så många när man är öppen.

Annie fick otroligt mycket pepp och fina ord efter sitt inlägg.

– Vi fick så mycket kärlek från alla håll och kanter och många som skrev att det kommer att bli bra och att Naomi hade bästa utgångspunkten eftersom hon har mig som har gått igenom samma sak. Det är skönt att vara öppen om detta. 

Annie tror på att våga prata och visa även det som kan upplevas som annorlunda

– Jag tror att många känner lite lättnad när man ser att någon annan är öppen med det här, att man känner att man inte är ensam utan att det går att söka stöd hos andra. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag