Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Namelosers satte Malmö på rockkartan

Då det begav sig. Namelosers på Gustav Adolfs Torg 1965. Tommy Hansson, Anders Lagerlöf, Per Arnkull, Johnny Andersson och Christer Nilsson. BILDSPECIAL: Namelosers - snyggast och kaxigast
Foto: -OKF -OKF

MALMÖ. Sommaren 1965 var Tommy Hanson kung i Malmö.

Han hade just fyllt 20 och tillsammans med Namelosers erövrat Tio-i-topp med sin hårdkokta tolkning  New Orleans .

Malmörockens Gudfader. Namelosers sångare, Tommy Hansson fyller 60 i morgon.
Foto: GUGGE

Svensk pop var vid tillfället ganska snäll, det var Beatles-influenser och stämsång. I Malmö skapades något som till och med imponerade på dom vita rythm´n blues-slynglarna  som spelade på klubbarna längs Wardour Street i London. Malmö var Kockum, Radio Syd, West End och Namelosers.

Våren 1965

 Kolla bilden till vänster från Gustav Adolfs torg våren 1965.  Den lokala rockmyten på klassisk mark.   Per Arnkull i mitten som bandets dandy, rebellen Hansson till vänster och Johnny Andersson i randig tröja – prototypen för Malmös modskultur.  I morgon fyller Tommy 60. Nästa månad är det dags för Johnny. Det är åren runt -65 som förändrade Malmös ungdomskultur och musiken.  Namelosers var snyggast, kaxigast och larmigast.  Ett av få svenska band från den här tiden som än i dag nämns med respekt.  Trots ett begränsat skivsläpp, deras definitiva version av "Land of 1000 dances" lyckades inte ens ta sig in på Tio-i-topp.

Satte rockmalmö på kartan

 Men Namelosers satte för alltid Malmö på rockkartan. Den hårda hamn- och arbetarstaden. Kockum och betongsossar. Som Hamburg och Liverpool. Dom visade tydligt var band som Problem och Wilmer X kom ifrån.  Kläderna handlade man hos Ohlssons vid Stortorget där Åke Arenhill såg till att få in det senaste från Kings Road, Carnaby Street och Savile Row i London.

"Jag är tacksam"

 Nu fyller Malmörockens Gudfader 60.  Fast han är yngre än Mick, Keith och Charlie som han träffade när Stones var i Malmö och partajade hemma hos Ola Ström och hans syster Ingela på Fersens Väg i Malmö. – Jag är tacksam, jag har fått leva ett liv som är få förunnat, men det var roligare att fylla 30. Grattis Tommy! Och kom ihåg, rocken har ingen övre gräns.

FAKTA

Namelosers
Bildades 1962 i Malmö under namnet Toni Lee & The Fenders.
Därefter bytte man namn till The Beatchers (efter Beatles och Searchers).
Skivdebuterade 1964 med New Orleans .
En strid om rätten till namnet uppstod med Göteborgsgruppen The Beachers.
Beatchers förlorade i domstol, Radio Syd utlyste en namntävling.
En 12-årig flicka föreslog Namelosers och vann.
Namelosers gav åter ut New Orleans och nådde, under det nya namnet, tredje plats på Tio-i-Topp.
Upplöstes 1967.

Tommy Hansson
Ålder: 60.
Stjärntecken: Tvilling.

Familj: Skild, döttrarna Natalie, 11 och Jasmine, 8.

Bor: Malmö.
Sysslar med: Sjunger och njuter av livet som rockpensionär.

Bakgrund: Toni Lee and The Fenders, Beatchers, Namelosers, Jesus Christ Superstar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!