Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nakna kvinnokroppar analyseras i dansk tv

Thomas Blachman har uttalat sig om danska män som han menar blivit mer kvinnliga än manliga. "Om han tror sig få en större "pik" av det här programmet, tror han fel", menar en insändare i danska Politiken.

Två medelålders män sitter bakåtlutade i var sin fåtölj och analyserar en naken kvinna som står tyst framför dem.

Är det från en obskyr manschauvinistisk tv-station? Nej, det här sänds i den statliga danska tv-kanalen.

- Det verkar väldigt unket, hoppas verkligen att vi slipper sånt i svensk public service, säger Gudrun Schyman.

Programserien som heter "Blachman" började visas i tisdags i DR2 och ytterligare fem avsnitt ska sändas under våren, trettio minuter långa.

Bakom idén står Thomas Blachman, en dansk 50-årig musiker. Han har bland annat gjort sig känd som domare i X-Factor men också skapat debatt med kontroversiella uttalanden om danska mäns manlighet - eller snarare deras alltmer dominerande kvinnliga sidor.

Vill belysa mansrollen

Blachman menar att vi står på randen till ett snopplöst samhälle och hans ambition med programserien är att belysa den mansroll som han själv är en del av.

Redaktör Sofia Fromberg på DR2 betonar att i programidén ligger också att beslysa kvinnans roll i dagens samhälle.

- Vi vill visa ett alternativ till de stereotypa kvinnobilder vi möter i press och reklam. I programmen kommer vi att få mer realistiska bilder av hur kvinnor ser ut och de medverkande männen delger oss sina tankar om det, säger hon.

- Vår uppgift som ett public service-bolag är att ta upp viktiga samhällsfrågor till debatt och det tycker vi att Blachman gör. Det handlar i grunden om jämställdhet, säger DR2:s redaktör Sofia Fromberg.

"Bakdel man kan greppa"

I sitt första program har Blachman bjudit in Jan Sonnergaard, en 49-årig dansk skribent.

Framför dem står en naken kvinna. Männen pratar dels om hennes kropp med kommentarer om "de fina bröstvårtorna" och bakdel som "man kan greppa".

Men de avslöjar också sin rädsla och problematiska fascination för detta kön så "olikt" deras eget.

- Bara det att kvinnans kön inte syns gör oss så annorlunda varandra, konstaterar den ene och får medhåll av den andre.

De kvinnor som är med i programmen har castats och tillhör olika yrkessgrupper, bland andra deltar en lärare och en fastighetsmäklare. Producent Sussan Treshow försäkrar att alla har varit positiva till sin medverkan.

- De gillar att få så många komplimanger om sina kroppar, säger hon.

Sussan Treshow är svensk men bor i Köpenhamn sedan många år. Det finns många kulturskillnader mellan de båda länderna, inte minst när det gäller sex, menar hon.

- I Danmark är man inte så politiskt korrekt som i Sverige. Här har man ett mycket mer okomplicerat förhållande till kroppen under bältet, säger hon.

Gudrun Schyman: "Känns mycket unket"

Den debatt som ändå blommat upp i danska tidningar kring programmet har framför allt handlat om att Blachmans program behövs.

- Världens tv-stationer visar alla lättklädda kvinnor bland högljudda män. Det här är något helt annat, här är männen trots allt de mest avklädda, skriver till exempel en man i danska Politiken.

Gudrun Schyman har inte själv sett programmet men läst om det i olika tidningar. Vi når henne på Feministiskt Initiativs kongress i Göteborg.

- Det känns mycket unket, säger hon spontant.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!