Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nakna damerna kvar – men 15-åringar maskas

Den danska tidningen Ekstrabladet – som varje dag sedan 1976 publicerat en avklädd kvinna på sidan 9 – får kritik av Rädda Barnen för att vissa bara är 15 år.

– Det är orimligt att det fortfarande ligger nakenbilder av minderåriga på deras hemsida, säger organisationens expert på ämnet, Kuno Sørensen till DR Nyheder.

Chefredaktören lovar nu att täcka över de yngsta flickorna.

Idén med nakna eller halvnakna kvinnor varje dag på sidan 9 i Ekstrabladet föddes 1976. De hade förekommit då och då sedan 1963, men nu blev de ett fast inslag i tidningen.

Ett par gånger genom åren har tidningen försökt lägga ner projektet – men då har läsarna protesterat och tjejerna har snabbt återkommit.

Nu när Ekstrabladet sedan länge finns på webben har tidningen även lagt ut hela sitt gamla arkiv på långt över 10 000 bilder på nätet. Mot extra betalning, förstås.

Varje dag har Ekstrabladet en naken eller halvnaken kvinna på sidan 9 i papperstidningen.Foto: EKSTRABLADET
Nu finns alla Ekstrabladets sidan 9-flickor på nätet i ett sökbart arkiv på över 10 000 bilder.Foto: Skärmdump Ekstra Bladet.
Ekstrabladets chefredaktör Poul Madsen säger att tidningen redan börjat söka efter och täcka över bilder på de allra yngsta flickorna.Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS / POLFOTO

Se allt för ett fast pris

För 99 danska kronor i månaden, motsvarande 150 svenska, får man fri tillgång till de avklädda kvinnorna i form av bildgallerier, rörliga bilder och artiklar.

Nuförtiden är alltid modellerna 18 år eller äldre. Men gamla bilder på betydligt yngre tjejer finns kvar i arkivet.

Nu har Rädda Barnen reagerat eftersom en del av de flickorna bara var 15 eller 16 år gamla när bilderna togs.

15- och 16-åringar

Organisationen citerar tre exempel: ”Hon önskar sig en hundvalp, 16 år, från Brøndby Strand”, ”15 år, skolelev i Ishøj” och ”15 år, skolelev i Haslev”.

Rädda Barnen hävdar att en del av bilderna delas vidare på nätsidor som fokuserar på sexuella övergrepp mot barn.

– Ekstrabladet måste gå igenom sitt arkiv och ta bort de bilderna, säger Kuno Sørensen till DR Nyheder.

– Kostar det pengar så är det ju ett närmast kommersiellt utnyttjande av sexuella bilder på minderåriga. Och det måste vi ta avstånd ifrån.

Täcker över de yngsta

För Ekstrabladet, vars ledning i veckan anklagades av 46 kvinnliga journalister för att strunta i sexuella trakasserier och övergrepp, är Rädda Barnens kritik besvärande.

Nu lovar chefredaktören Poul Madsen, 58, att täcka över de yngsta flickorna.

– I det ögonblick vi uppmärksammades på problemet började vi gå igenom vårt arkiv för att identifiera och täcka över eventuella modeller som har varit under 18 år vid tidpunkten för publiceringen, säger han till sin egen tidning.

TV: Inget åtal efter rasistattack på mack

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!