Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson
 Foto: Lisa Mattisson

Nakendemonstration för kvinnors frigörelse

Publicerad

MALMÖ. Feminister från hela Norden festar loss i Malmö i kväll.

Under en parad slängde ett tiotal personer sina kläder för att demonstrera för en fri kvinnokropp.

– Vi gör alla vår egen frigörelse. Jag har aldrig gått naken innan, säger Jenny Wenhammar, som startade Femen Sverige.

Nordiskt forum har samlat 15 000 deltagare sedan i torsdags. På lördagskvällen bjöd Malmö in till fest i Folkets park. Jenny Wenhammar var påtagligt nervös innan hon för första gången skulle visa sig naken för allmänheten.

– Jag har bara visat mig naken för min man och mina barn tidigare. Det här är något helt nytt för mig.

I fjol tog hon initiativ till Femen Sverige, efter den ursprungliga Femen från Ukraina som gjort nakenaktioner runtom i Europa sedan 2008.

”Jag har lidit tillräckligt”

– Vi är alla här av olika anledningar. Självklart är det politiskt men det kan vara för att protestera mot det kvinnliga idealet, våld mot kvinnor eller diskriminering. Vi har mest fått positiva reaktioner, säger Jenny Wenhammar som samtidigt gladdes åt beskedet att Facebook nu tillåter bilder av ammande mammor med bara bröst.

I paradtåget i Malmö fanns även flertalet iranskor som gick barbröstade. En av dessa berättar att hon blev misshandlad av sin man i Iran. Han tog också deras gemensamma barn ifrån henne och hon tvingades fly till Sverige.

– Hela mitt liv har jag fått kämpa enbart för att jag är kvinna. Jag har lidit tillräckligt, därför är jag här i dag för att visa att jag har rättigheter till mitt eget liv och mitt utseende, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag