Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nakendemonstration för kvinnors frigörelse

Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson
Foto: Lisa Mattisson

MALMÖ. Feminister från hela Norden festar loss i Malmö i kväll.

Under en parad slängde ett tiotal personer sina kläder för att demonstrera för en fri kvinnokropp.

– Vi gör alla vår egen frigörelse. Jag har aldrig gått naken innan, säger Jenny Wenhammar, som startade Femen Sverige.

Detta är Femen

Femen är en feministisk protestgrupp från Ukraina som bildades 2008. Gruppen har arrangerat demonstrationer över hela Europa. Femen har som mål att kämpa mot sexindustrin, katolska kyrkan, olika villkor mellan män och kvinnor, sharialagar och de som sätter sig emot homosexuellas rättigheter. Det finns numera lokala förgreningar av Femen, däribland i Sverige.

Nordiskt forum har samlat 15 000 deltagare sedan i torsdags. På lördagskvällen bjöd Malmö in till fest i Folkets park. Jenny Wenhammar var påtagligt nervös innan hon för första gången skulle visa sig naken för allmänheten.

– Jag har bara visat mig naken för min man och mina barn tidigare. Det här är något helt nytt för mig.

I fjol tog hon initiativ till Femen Sverige, efter den ursprungliga Femen från Ukraina som gjort nakenaktioner runtom i Europa sedan 2008.

”Jag har lidit tillräckligt”

– Vi är alla här av olika anledningar. Självklart är det politiskt men det kan vara för att protestera mot det kvinnliga idealet, våld mot kvinnor eller diskriminering. Vi har mest fått positiva reaktioner, säger Jenny Wenhammar som samtidigt gladdes åt beskedet att Facebook nu tillåter bilder av ammande mammor med bara bröst.

I paradtåget i Malmö fanns även flertalet iranskor som gick barbröstade. En av dessa berättar att hon blev misshandlad av sin man i Iran. Han tog också deras gemensamma barn ifrån henne och hon tvingades fly till Sverige.

– Hela mitt liv har jag fått kämpa enbart för att jag är kvinna. Jag har lidit tillräckligt, därför är jag här i dag för att visa att jag har rättigheter till mitt eget liv och mitt utseende, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!