Nagib hade ont i ena örat – ledde till hål i skallbenet

Nagib Samphani.
Foto: Privat
Fallet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: VILHELM STOKSTAD / TT NYHETSBYRÅN

Nagib Samphani sökte vård för problem med örat upprepande gånger under flera år. 

Först när han hittades okontaktbar och blev inlagd på intensiven hittade man orsaken. 

– Det var en ovanlig öroninflammation som gnagt ett hål in i skallbenet, berättar hans dotter Aliyah Samphani. 

Nagib Samphani, 67, berättar att han sökte vård för sitt öra redan på 90-talet första gången och fick då höra att det var öroninflammation. Men problemen gav inte med sig, från ont i örat och rinnande vätska gick det i stället vidare till att han även började få sämre hörsel. 

Efter att ha sökt vård upprepande gånger under flera år och även fått ett rör inopererat – som fick plockas ut igen akut eftersom han fick fruktansvärt ont – hittades han medvetslös.

– Vi fick inte liv i honom. Då fördes han med ambulans till sjukhus, blev akutopererad och hamnade på iva. Vi visste inte ens om han skulle klara sig, läkaren samlade alla och sa att de inte visste om han skulle överleva, säger Aliyah Samphani. 

– Det visade sig att han hade haft en ovanlig inflammation som gnagt ett hål in i skallbenet. 

”Ingen person som klagar” 

Nagib Samphani är hemma igen men kommer eventuellt få göra en ny operation. Samtidigt berättar hans dotter att han inte är som han var innan utan mycket tröttare och hans hörsel är helt borta på örat.

Nu har han anmält två vårdcentraler till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan går det att läsa: 

”Jag har aldrig tagits på allvar av vårdpersonalen när jag sökt vård för mitt öra. Man har inte undersökt mig ordentligt, jag har aldrig blivit erbjuden någon remiss eller skickats vidare till en öronspecialist. När jag sökte vård för mitt öra har jag blivit felbehandlad och detta har nästan kostat mig livet” 

- Pappa är ingen person som klagar. Han har varit med om många sjukdomar och är multisjuk, säger Aliyah Samphani. 

Läkaren: ”Mycket ovanligt” 

Enhetschefen på den ena vårdcentralen säger: 

– Jag kan inte kommentera det så mycket. Han har gjort ett klagomålsärende till Ivo som vi har tagit del av. Det är upp till Ivo sedan att ta ställning. 

Daniel Nordanstig är överläkare och sektionschef på Skånes sjukhus Nordväst. Han kan inte kommentera det individuella fallet men säger att dylika komplikationer är möjliga vid öroninflammation. 

– Det är fullt möjligt och förekommer men det är mycket ovanligt. Det har också att göra med anatomiska förutsättningar och benens utformning. 

FLER NYHETER: Arvid, 2, hade skalbagge i örat – i ett års tid

Togs till sex olika läkare – trodde det var en vaxpropp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!