Nagelterapeuten: Därför vägrar jag göra naglar på barn

Svenskarnas mest önskade skönhetsoperationer.
Nu vädjar nagelterapeuten Elin till föräldrar.
Foto: Privat
Hon märker att efterfrågan från kunder sjunker i åldrarna.
Foto: Privat/Skärmdump/Facebook

Nagelterapeuten Elin Andersson, 30, märker att fler barn och unga tonåringar vill skaffa nagelförlängningar.

Hon säger alltid nej, förklarar Elin.

Nu berättar hon varför.

– Jag tycker att det absolut inte är okej.

Elin Andersson från Åstorp har arbetat som nagelterapeut i tre års tid. Kunderna är i olika åldrar – men under den senaste tiden har hon märkt att intresset har vuxit hos en väldigt ung målgrupp.

Föräldrar till barn som är omkring 15, 14 och så unga som nio år hör av sig till henne och berättar att barnen vill ha förlängningar och andra behandlingar.

– De har sagt att ”dottern hemma vill också göra sina naglar” och förklarar att de varit i 13- eller 14-årsåldern. Då har jag direkt förklarat riskerna med detta, berättar Elin.

– Det är flera föräldrar som har hört av sig och frågat om de får boka tid till sina barn. Jag avråder alltid.

Hon reagerar särskilt starkt när förfrågningarna gäller barn som är yngre än tio år.

– Jag tycker att det absolut inte är okej.

Nu vädjar Elin till föräldrar att prata med sina barn som vill göra nagelförlängningar.
Foto: Privat

I dagsläget har Elin Andersson lagt ribban vid 16 år för att göra sina naglar hos henne. Men efter att hon uppmärksammat problemet med att efterfrågan sjunker i åldrarna – och sett vilken respons hon fått efter inlägget hon skrev om det på Facebook – överväger hon att höja åldersgränsen.

– Det har blivit så stort att jag är i tankarna att höja det till 18 år.

Hur ser riskerna ut för unga tonåringar och barn?

– Som barn är huden och naglarna mycket känsligare. De är inte fullt utvecklade eller färdigvuxna. Sätter man på ett material som i grund och botten är plast eller härdplast kan det ske allergiska reaktioner och man kan få eksem eller andra problem som är svåra att bli av med. 

Barn måste vänta några år innan de får skaffa nagelförlängningar, tycker Elin.
Foto: Shutterstock

Det är av samma anledningar som frisörer inte bör färga barns hår, förklarar Elin.

– Att sätta nagelförlängning på någon som är ung innebär att naglarna lättare kan brytas. Man kan få nagellossning och nagelsvamp och permanenta skador på naglarna, så att de aldrig återhämtar sig.

”Föräldrar har inte vetskapen”

Nu hoppas Elin Andersson att nå ut med vädjan till föräldrar – att prata med barnen om varför det är viktigt att vänta några år innan det är aktuellt med nagelförlängningar.

– Jag tror inte föräldrar har den här vetskapen och märker att många tror att ”det är bara naglar, det är inget konstigt”. De kanske inte tänker på att materialet är allergent och man överexponerar huden, säger hon.

– Många föräldrar och lärare har hört av sig och varit tacksamma för att jag uppmärksammar detta.

Viktigast av allt är att som förälder känna sig trygg med att säga nej till sina barn, menar Elin.

– Man kan inte få allt på en gång. Vissa saker får man vänta på, på grund av ålder eller mognad. Jag tycker inte att en nio- eller tioåring behöver en full nagelförlängning. De ska inte behöva gå runt och vara rädda om sina händer av oro att naglarna ska knäckas.

Här kan du läsa Elins inlägg i sin helhet:

https://www.facebook.com/getnailedbyelin/posts/2472332483039029?__xts__%5B0%5D=68.ARBUbigfDkkLKder5EiaOzgi__Lr9R3Srm-O6Fm9-qp7itmUWX1cUX6gdoHlXeUmTwQpqJz8y3twTyMoTCIQyTLaRcqLZRyQJJRTtrAI_JK9iKS9FzM3qprlNTtthYLG1e164fUlN5Ahz6YBLPhW4Vb7iGYGnOFOl1b9ESWLUji7Ea4nSu76v95byvM1IQhw8Q1T_PHRzvoqW85LI5L8VfVnP9bQtXrgzVzXazysgHsCx_Fre-CuPBuZb-Vn5up8dssv4MEGigY469khTH7VoD6Ux2HlPh9jEs_n9Swah3btXf6YvKDw37kzbe7dcumGMofGP-Oay7fK0NeG4J-nKpITTeyK&__tn__=-R

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!