Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny bok om mystiskt mord på konstrundan

Journalisten och författaren Tina Frennstedt har släppt sin andra bok i deckarserien Cold case.Foto: Gabriel Liljevall
I ”Väg 9” följer läsaren huvudkaraktären Tess Hjalmarsson.Foto: Bokförlaget Forum

Efter många års erfarenhet som krimreporter på Expressen, och en prisbelönt första deckare är Tina Frennstedt tillbaka med ny bok.

”Väg 9” utspelar sig mellan Malmö och Österlen där läsaren får följa utredningen av ännu ett cold case – mordet på en kontroversiell konstnärinnan.

– Det finns någonting med ouppklarade fall som får mig att bli berörd och engagerad, att mördare går lös och att anföringar aldrig frias från misstankar, berättar Tina Frennstedt.

Hon gjorde succé med sin första deckare ”Försvunnen”. Expressens prisbelönta krimjournalist Tina Frennstedt är nu tillbaka med sin andra bok i deckarserien Cold case.

I ”Väg 9” får läsaren följa supersnuten Tess Hjalmarsson från Malmö som satsar allt för att lösa mordet på konstrundan.

Allting börjar på Österlen när en avliden konstnärinna en långfredagsmorgon hittas i havet utanför Ystads. 

I en båten intill liket upptäcks vit lera som är identisk med den lera som hittades på brottsplatsen efter det brutala mordet på den unge pianisten Max Lund, för 15 år sedan.

– Även om boken är helt fiktiv så har jag tagit inspiration från mordet på 20-åriga Niklas Elmberg. Jag bodde i Lund när detta hände, han hade cyklat förbi min gata innan han försvann. Vi hade gemensamma bekanta och vi vad i samma ålder, så jag blev väldigt berörd då, berättar Tina Frennstedt.

Kärlek och mord

Huvudkaraktären Tess Hjalmarsson kallas supersnuten på polisstationen då hon har klarat upp många svåra fall. Hon är besatt av att lösa båda morden som kopplas till den vita leran.

Även om det narrativa fokuset ligger på mordutredningen får läsaren också följa Tess nya liv i dejtningsvärlden.

– Tess är lite över 40 och hon vill ha barn men hon är singel efter att hennes stora kärlek har lämnat henne. Hon är homosexuell och man får följa med henne och hennes sidekick i deras stökiga privatliv, säger Tina Frennstedt.

Boksläpp i coronakrisen

Precis innan boken släpptes, den 18 mars, var Tina på semester i Miami. På väg tillbaka till Sverige fick hon ett samtal från bokförlaget om situationen med corona i Sverige, ett förlopp som i början gick mycket snabbare i Sverige än i USA.

– Allting hade ställts in, läsarträff och releasefest, säger Tina Frennstedt.

När hon landade i Stockholm upptäckte hon tomma gator, tömda restauranger och såg personer gå omkring med munsskydd, berättar hon.

– Som tur är som verkar detta inte påverka försäljningen på internet, många läser boken online men försäljningen i bokhandel är ganska låg, det är svårt i dessa tider, och värst är det för bokhandlarna själva som riskerar att gå i konkurs.