Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiskt kräkkaos på skola – 40 barn sjuka

Alla insjuknade inom loppet av några timmar i Helsingborg.
Helsingborgs lasarett fick gå upp i stabsläge efter magsjukeutbrottet.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Barn skickades ut på skolgården för att kräkas. ARKIVBILD.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett kräkkaos bröt ut på Vasalundsskolan i Helsingborg i veckan när ett 40-tal barn av mystiska orsaker insjuknade inom loppet av några timmar.

13 av dem behövde akutvård – och Helsingborgs lasarett gick upp i stabsläge.

– Lärarna skickade ut barn på skolgården för att kräkas. Många barn blev rädda, det blev panik, säger rektorn Yassine Yassine till SVT Helsingborg.

Redan på tisdagsmorgonen kräktes den första eleven på skolbussen, och det dröjde inte länge innan fler barn på Vasalundsskolan i Helsingborg uppvisade liknande symptom. 

En efter en insjuknade under dagen – till slut rörde det sig om ett 40-tal kräksjuka barn, berättar skolans rektor Yassine Yassine för SVT Nyheter Helsingborg.

De drabbade barnen var elever från förskoleklass upp till trean. 13 av dem behövde söka vård på akuten samma dag. Trycket på vården blev då så stort att Helsingborgs lasarett tvingades gå upp i stabsläge i några timmar.

– Vi fick in ett flertal barn under kvällen. Några var uttorkade och fick behandling med dropp innan de skickades hem, säger Håkan Kerrén, verksamhetschef på akutmottagningen, till SVT.

Smittskyddsläkare utreder

Orsaken till kräkkaoset är i nuläget ett mysterium. Myndigheter gjorde besök i skolköket som visade att det inte fanns några konstigheter i hygienen, och rektorn tror inte att utbrottet hade med skolmaten att göra eftersom det första insjuknandet skedde innan lunch.

För att få svar på gåtan har Smittskydd Skåne kopplats in i en utredning.

”Den aktuella utredningen av symptom på magsjuka hos skolelever pågår. Diagnostiska åtgärder har initierats enligt sedvanlig rutin”, skriver Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett mejl till SVT.

TV: Så undviker du vinterkräksjuka

Minska risken för smitta.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!