Mystiska vita klumpar har flutit upp på stränderna längs Trelleborgskusten. Det rör sig troligtvis om paraffin.Mystiska vita klumpar har flutit upp på stränderna längs Trelleborgskusten. Det rör sig troligtvis om paraffin.
Mystiska vita klumpar har flutit upp på stränderna längs Trelleborgskusten. Det rör sig troligtvis om paraffin.
Trelleborg.Trelleborg.
Trelleborg.

Mystiska vita klumpar har hittats på stränder

Publicerad

Stora vita klumpar har hittats på stränderna längs Trelleborgskusten. Det rör sig troligtvis om paraffin.

– Räddningstjänsten har bedömt att det inte utgör någon överhängande fara för allmänheten, säger Mats Nilsson.

Det var under söndagen som Räddningstjänsten i Trelleborg fick rapporter om de märkliga klumparna. Ett stort antal vita svampliknande formationer av olika storlek hade flutit i land bland annat på stranden i Kämpinge och mellan Gislövs läge och Böste.

– Räddningstjänsten var och tittade på det i går och identifierade att de finns där, i dag tar man beslut om vad som ska göras, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Enligt den bedömning som Räddningstjänstens personal gjorde under söndagen så utgör klumparna inte någon fara för allmänheten.

Luktar illa

– Det kan vara paraffin, men i den här formen så finns det inte någon överhängande fara, säger Mats Nilsson.

Paraffin är en restprodukt vid rengöring av fartygstankar. Och förbipasserande gör bäst i att låta klumparna ligga kvar, de kan börja lukta väldigt illa i värme.

Under måndagen kustbevakningens plan flyga längs med sydkusten för att se om det finns mer avfall ute till havs, rapporterar Trelleborgsallehanda.

Huruvida strandremsan ska saneras är ett beslut för Vellinge och Trelleborg kommun.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag